Сцена із Євангелія п’ятої неділі Великого посту (Мр 10,32-45) є особливо промовистою у світлі подій, до яких ми готуємося – мається на увазі не стільки світле Воскресіння нашого Господа, скільки події, що йому передують, а зокрема страсті та смерть Ісуса Христа на хресті.
Ісус йде до Єрусалиму, йде із свідомістю про наступні події та з тривогою, яка є природною відповіддю людини, що дивиться в обличчя смерті. Вигляд Ісуса Христа був настільки характерний, що, як пише Євангеліє, «дивувались учні й, ідучи за ним, страхалися».
Учні йдуть за Христом. Надходить момент, коли Ісус хоче поділитися з учнями тягарем, що тяжить Його серце: «Оце йдемо в Єрусалим і Син Чоловічий буде виданий первосвященикам та книжникам, і засудять його на смерть, і видадуть його поганам і насміхатимуться з нього, плюватимуть на нього, бичуватимуть його й уб’ють, він же по трьох днях воскресне». Та у відповідь Христос не отримує розуміння (згадується сон апостолів у Гетсиманському саду, де Ісус також залишився сам на сам із наступаючим злом) – апостоли починають просити у Нього про перші місця у новому Царстві.
Апостоли все розуміють по-своєму, чують, що наближається Царство, от і дбають про здобуття належного місця в цьому новому порядку, котрий має принести Господь. Трагедія апостолів у тому, що вони чують лише те, що хочуть почути, чують те, чого очікує їх слабкість.
Ісус не обіцяє апостолам висот слави, але говорить про перший крок, про мінімум, необхідний взагалі для того, щоби в це Царство ввійти: «Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку я п’ю, і христитися хрищенням, яким я хрищусь?» – «Можемо». – «Чашу, яку я п’ю, питимете, і хрищенням, яким я хрищуся, христитиметесь».
Кожен християнин саме у таїнстві Хрещення справді занурюється в хрещення та п’є з чаші Господньої. Тому з наближенням трагедії смерті та свята Воскресіння Господа стараймося заглибитися у ці містерії й оновити в собі духа не царювання, але духа служіння спасінню інших (адже саме у цьому і полягає суть Христової смерті та воскресіння – вони є даром для спасіння грішників).