Перший день
(четвер, 10 червня 2021 року Божого)
Вознесення Господнє
Настав час спасіння для того, хто призиває Господа
Апостоли починають ставати свідками воскресіння. Петро пояснює: те, що тільки-но сталося, є не захмелінням, а трепетною дією Святого Духа, обіцяного пророками, це сповнення всякої обітниці Бога і бажання людини.
Ставши ж Петро із Одинадцятьма, свій голос підніс та й промовив до них: Мужі юдейські та мешканці Єрусалиму! Нехай вам оце стане відоме, і послухайте слів моїх! Бо не п’яні вони, як ви думаєте, бо третій час дня [9 година ранку], а це те, що пророк Йоіл передрік: І буде останніми днями, говорить Господь: Я виллю від Духа Свого на всяке тіло, і будуть пророкувати сини ваші та ваші доньки, юнаки ж ваші бачити будуть видіння, а старим вашим сни будуть снитися. І на рабів Моїх і на рабинь Моїх за тих днів Я також виллю від Духа Свого, і пророкувати вони будуть! І дам чуда на небі вгорі, а внизу на землі ці знаки: кров, і вогонь, і куряву диму. Переміниться сонце на темряву, а місяць на кров, перше ніж день Господній настане, великий та славний! І станеться, що кожен, хто призове Господнє Ім’я, той спасеться (Дії 2,14-21).
Роздуми
Проповідь Петра є чудом. Кілька днів тому перед слугинею і двома незнайомцями він тричі заперечив, що знав Ісуса. Однак він не так вже й ризикував чимось. Тепер же, в оточенні тисяч людей — які легко могли вчинити самосуд над ним, як це невдовзі по тому станеться зі Стефаном — Петро встає і говорить з усією сміливістю. Хіба це не прояв дару Духа? Тому проповідь Петра — це не просто слово, це подія!
Завдання
У сьогоднішній молитві:
- просити розуміння того, що відтепер і надалі я не можу залишатися нейтральним (нейтральною)перед проголошенням, що Ісус є «визволителем», месією і Господом.
- дякувати за дар Духа, який діє у моїй парафіяльній спільноті і творить єдину духовну дійсність. Видимим і діючим знаком в історії є дія Духа. Петро посилається на цей досвід і переконано нам каже, що кожний, хто призве Ім’я Господнє, той спасеться (Дії 2,21).
- Роздумати над посланням апостола Павла до Римлян 10,11-21.
Молитва
Прийди, о Святий Духу, пролий світло на Писання, щоб воно не було для мене лише концепцією, поняттям чи посланням, а живим Словом, яке дає мені змогу зустріти Воскреслого. Дай мені його зустріти, Переможця, який зазнав поразки, щоб я був (була) сильнішим (сильнішою) у прийнятті моїх поразок. Дай мені Його зустріти — того, якого відкинули люди, — щоб я не відступав (відступала), коли й мене відкидають через Його Ім’я. Наповни мене Твоєю благодаттю і даруй мені втіху. Амінь.
Пояснення біблійного уривку першого дня Декади місійності
Путівник Декади місійності можна отримати в нашому парафіяльному храмі Святих мучеників Сергія і Вакха та Жировицької ікони Пресвятої Богородиці в Римі або завантажити тут.