Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Ювілей Ікони

DSC 3029b

Вхід

Гості он-лайн

На сайті 294 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Ikona ZHyrovytska 2Що бачимо, коли споглядаємо чудотворну ікону Жировицької Богоматері у найдавнішому храмі Київської Церкви поза українськими теренами? Чи бачимо ті очі, що їх триста років тому несподівано побачив італійський робітник? Чи бачимо той особливий лик Марії, про який Вона сама чудесно повідомляла італійським селянам, що жили навколо Риму XVII століття? Чи, може, бачимо руку побожного монаха-васильянина, який малював цю ікону як свою молитву у той час, коли в Україні була Велика Руїна? Або, можливо, бачимо у цій іконі молитву патріарха Йосифа, коли він стояв, зворушений, перед нею в обідраному, запущеному храмі? Чи бачимо щиру молитву тисяч паломників, італійських та українських, протягом століть? Що бачимо? Кого бачимо?

Бачимо Бога. Бога втіленого і близького на руках Богоматері. Бога, до Якого за посередництвом Матері звертали свою молитву і італійський робітник, і італійські селяни, і монахи-васильяни, і патріарх Йосиф, і паломники різних народів, і скитальці українські різних часів.

«Ми сьогодні святкуємо 300-ліття чудесного появлення і віднайдення цієї Богородиці. Але як багато є подібного, правда, з тими часами, коли вона була написана, з тими часами, коли вона була віднайдена і з тими часами, які ми сьогодні переживаємо?» – запитує, а водночас і стверджує Глава і Отець нашої Церкви, споглядаючи чудотворну ікону Жировицької Богородиці в Римі. І справді, багато подібного. Бо так як монах-іконописець, творець чудесної ікони, малював на цій іконі плач і сльози землі української, молитву за мир на наших землях, молитву за тих людей, які опинилися далеко від своєї рідної землі, так у дивний спосіб різними кольорами викладали-вимальовували на цій святій іконі молитву за Україну, молитву за мир на українських землях, молитву скитальця на чужині українці протягом століть. Так малюємо і ми, приносячи сьогодні свою молитву, подяку та благання.

«Ми сьогодні хочемо, щоб цей ювілей став часом і простором, коли вже не штукатурка-пилина з цієї ікони, але, можливо, покривало і пилина з наших очей і сердець спаде, і ми тут разом побачимо великий знак, великий скарб, велике слово, яке Господь Бог сьогодні промовляє і скеровує до всіх нас. Я переконаний, що це слово є благовістю, доброю новиною: найперше, доброю новиною для всіх вас, що кожна молитва, кожна ваша сльоза, кожне зітхання перед цією іконою Мати Божа особисто переносить з землі на Небо; доброю новиною для нашої Церкви; доброю новиною для цілої нашої України, що в нашій сьогоднішній борні сама Мати Божа виходить на захист своїх дітей і свого народу. Не будуть більше вороги ділити нашу з вами землю. Мати Божа є Та, Яка сьогодні захищає і захищатиме назавжди своїх людей», – благовістує нам усім патріарх Святослав.

І сьогодні ми разом, як Божий народ, продовжуємо малювати-викладати на іконі Жировицької Богоматері свою молитву та кажемо: «Під Твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитвами нашими в скорботах не погорди, але від бід ізбав нас, єдина чиста і благословенна».

Написано на основі проповіді Блаженнішого Святослава, виголошеної в українській парафії свв. Сергія і Вакха та Жировицької Богородиці в Римі 21 жовтня 2018 р. Б.

Ikona ZHyrovytska 1

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia