Неділя 5-та по ЗСД

Hadarynski bisnuvati

Неділя 6-та по ЗСД

Nedila 6 po ZSD

Святого Володимира

Volodymyr Velykyy 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 169 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Svyate-Pismo-300x224Неділя друга Великого посту. Послання до Євреїв 1,10 – 2,3

10. «Ти, Господи, напочатку заснував землю і небеса – діло рук твоїх. 11. Вони загинуть, ти ж перебуваєш; усі, мов одежа, постаріються. 12. Ти їх, неначе одежину, згорнеш і, немов одежа, вони зміняться. Ти ж – той самий, і літа твої не скінчаться». 13. До кого з ангелів він коли мовив: «Сідай праворуч мене, доки не покладу твоїх ворогів підніжком під твої ноги?» 14. Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадкувати спасіння? 1. Тому ми мусимо вважати дуже пильно на те, що почули, щоб, бува, нас не знесло з дороги. 2. Бо коли слово, оголошене ангелами, було таке зобов’язуюче, що всякий його переступ і непослух приймав справедливу кару, 3. то як утечемо ми, коли занедбаємо таке велике спасіння? Воно, спочатку проповідане Господом, було підтверджене нам тими, що його чули.

Однією з основних рис Бога, у розумінні ізраїльтян, була Його святість – тобто особлива риса Бога, котра схиляла коліна людей до поклоніння Йому, котра пояснювала те, що Він є завжди поза нашим розумінням, що Його не можна осягнути та пізнати. З цього виходило також розуміння того, що Бог є незмінним – не в сенсі неповоротким чи таким, що не може прийняти щось добре поза Ним, але  в сенсі, що в Ньому повнота будь-якого блага є настільки інтенсивною та досконалою, що Він і лише Він є джерелом будь-якого іншого блага. Ця постійність Бога стає основою віри людини: людина вірить не тому, що усе зрозуміла та звела усе до якоїсь математичної формули, котру вона має перед очима і на яку покладається – людина вірить тому, що знає правдомовність та постійність Бога, і на це покладається навіть тоді, коли наближається до межі свого людського розуміння.

Саме цю тему розвиває автор послання до євреїв: Бог обов’язково виконає усі свої обітниці, навіть тоді, коли нам здається, що їх виконання є просто неможливим. Усе, що постійне в цьому світі, базується на незмінності Бога або віддзеркалює її.

Бог є настільки недосяжним, що навіть ангели зі своїми чистими інтелектами не здатні зрозуміти та пізнати Його – тож також і вони основують повноту свого блаженства на правдивості та правдомовності Бога.

Щодо перших християн, до яких написано це послання, то одною із спокус, котру вони поборювали, була спокуса почати сприймати Бога як простого співрозмовника, почати будувати з Ним виключно «горизонтальні» відносини, забути про Його святість та недосяжність. Тому послання наголошує: «… ми мусимо вважати дуже пильно на те, що почули, щоб, бува, нас не знесло з дороги».

Об’явлення Бога, котре ми отримали в Ісусі Христі, є остаточним, тому, оскільки воно є явленням Бога, ми можемо на нього покладатися та вчинити його непохитною основою нашої віри.

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia