Вознесення Господнє

Voznesinnia 4

Декада місійності 2020

Dekada misijnosti

Отців І Вселен. Собору

Nedila Nikejskyx Otsiv 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 158 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Svyate-Pismo-300x224Неділя сиропусна. Послання Апостола Павла до Римлян 13, 11-14, 4

11. Тим більше, що ви знаєте час, що вже пора вам прокинутись із сну: тепер бо ближче нас спасіння, ніж тоді, як ми увірували. 12. Ніч проминула, день наблизився. Відкиньмо, отже, вчинки темряви й одягнімось у зброю світла. 13. Як день, – поводьмося чесно: не в ненажерстві та пияцтві, не в перелюбі та розпусті, не у сварні та заздрощах; 14. але вдягніться у Господа Ісуса Христа і не дбайте про тіло задля похотей.

1. Слабкого в вірі приймайте, не вступаючи з ним у суперечки. 2. Один вірить, що можна все їсти, а слабкий (у вірі) їсть городину. 3. Хто їсть, хай тим, що не їсть, не гордує; а хто не їсть, хай того, що їсть, не судить, бо Бог його прийняв. 4. Ти хто такий, що чужого слугу судиш? Своєму господареві стоїть він або падає; а стоятиме, бо Господь має силу втримати його.

Послання апостола Павла «до римлян» не було посланням до усіх громадян Риму, а до перших християн, котрі на початках розвитку християнства у переважній своїй більшості були наверненими юдеями. Павло пише листа до єврейської діаспори в Римі, котра прийняла Ісуса із Назарету як обіцяного в Старому Завіті Помазаника Божого або Месію, або Христа. Відповідно багато категорій та понять, про які говорить апостол народів, мають юдейський релігійно-культурний контекст, котрий розуміли перші християни юдейського походження.

У своєму навчанні єврейські раввини часто використовували методику протистояння – коли поряд описувалися дві протилежні дійсності – і завдяки контрасту яскравіше розкривали бажану тематику. Цією методикою користується також і апостол Павло – він протиставляє темряву та світло, показує різницю між життям у темряві (життям «вночі») та життям у світлі (тобто «вдень»). Християни в Ісусі Христі розпізнали «світло світу», тобто знайшли «правдиве світло», відповідно вони покликані жити цим світлом. Жити «вдень» не означає лише жити без можливості сховатися від Божої справедливості (адже Господь Бог бачить і знає однаково усіх – в тому числі і тих, хто є далеко від Нього), а жити у світлі. Жити «вдень» означає жити в «день Господній» – це ще одна категорія юдейського вірування, котра означала довгоочікуваний день перемоги Месії над усім злом та усією неправдою. День Господній означав день остаточного звільнення від несправедливості та зла. Павло пригадує першим християнам, що в Ісусі Христі ця остаточна перемога вже прийшла і що тепер кожний християнин силою воскресіння Ісуса Христа, силою Його перемоги над усім злом, в тому числі і над смертю, має можливість жити цією перемогою та приносити її в цей світ.

І хоча цей день лише «наблизився», тобто ще не наступила його повнота, християнство стає радісною звісткою спасіння та перемоги, у якому вже тепер усі завдяки вірі можуть брати участь.

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia