Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

Неділя 26-та по ЗСД

Nedila 26 po ZSD 2

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 218 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 25 po ZSD 3У двадцять п’яту неділю по Зісланні Святого Духа під час Божественної Літургії читається Євангеліє про доброго самарянина (Лк 10, 25-37). Найперше Євангеліє ставить вимогу любити Бога та ближнього, а потім детальніше роз’яснюється, як саме слід любити ближнього.

«Роби це й будеш жити», – каже Христос до законовчителя на його ствердження двох заповідей любові. «Іди і ти роби так само», – завершує Господь свою розповідь про доброго самарянина. Усе начебто є зрозумілим: необхідність любові, її вищість понад усі інші почуття, її сила і краса. Усе начебто зрозуміло. Але залишилося лише йти і любити так, як каже Господь у Євангелії. Що однак не є легким. Адже нелегко змилосердитися над чужою і нужденною людиною, над нетверезим і жебраком, над немудрим і диваком. Нам подекуди навіть важко змилосердитися над людьми знайомими і зовсім не чужими. Що ж казати про тих перших або ж про ворогів?

А самарянин милосердиться над чужинцем і представником ворожого народу. Натомість ми часто замінюємо своє милосердя загальними фразами самовиправдання: «Він сам винен у своєму горі», «Не можу йому допомогти, бо так він нічого не навчиться», «Нехай йому допоможуть інші, тобто ті, які повинні це зробити: соціальні служби, рідні, Церква, і т.д.», «Я б допоміг, але якраз зараз зовсім не встигаю на важливу зустріч», «Якщо я буду всім допомагати, то що зі мною буде?»… Якщо ж мова йде про те, щоб допомогти представникові ворожого народу, то число таких самовиправдань значно зростає… Таким чином виходить, що ближніх навколо нас не так уже й багато: у це число не входять чужі і нужденні, нетверезі і жебраки, нерозумні і диваки, вороги і недруги. Але чи про таке розуміння ближнього говорив Христос? Ні, говорив радикально протилежне. Ближнім є кожен, хто поруч. Сьогодні і зараз. Любити його – означає любити Бога. Робити це – означає мати життя.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia