Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 392 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 22 po ZSD 2Євангеліє двадцять другої неділі по Зісланні Святого Духа подає до роздумів розповідь про багача та Лазаря (Лк 16, 19-31). Розповідь протиставляє реальності і блага тутешнього і тамтешнього світу: несправедливість першого протиставляється справедливості другого, розкоші і марнота першого протиставляються дόбрам духовним. Хотілося би однак звернути особливу увагу на кінцеву фразу уривку, виречену Авраамом: «Як вони не слухають Мойсея і пророків, то навіть коли хто воскресне з мертвих, не повірять». Авраам безкомпромісно відмовляється від застосування надприродних знаків і об’явлень задля навернення і покаяння живучих на землі. Натомість стверджує, що жоден знак чи з’ява, як от, наприклад, воскресіння померлого, не здатні зворухобити серця байдужих.

Бо байдужому байдуже. Він може не відкидати існування Бога, наявність потойбічного світу та ін., але він ніколи не навернеться, бо байдужому байдуже до того, чи існує Бог, чи існує ад і рай, чи існує вічна справедливість. І тому навіть коли мертвий воскресне і постане перед такою людиною, то вона, визнавши надприродне об’явлення, все ж залишиться байдужою. Єдиним способом навернення і покаяння для байдужого є перестати бути байдужим. Перестати мислити у спосіб: «я нічого поганого ніколи нікому не зробив, а отже мені належиться рай», «я не можу нічого змінити у світі, а тому роблю нічого», «навіть якщо я можу щось зробити, то це нічого не допоможе», «нічого страшного не станеться, якщо я лише сьогодні зроблю щось всупереч совісті», і т.д. Бог не хоче від нас лише нашого уникання гріха, Він хоче від нас чинення добра. Замало є нікого не вбити, потрібно когось врятувати від голодної чи іншої смерті; замало є нічого не вкрасти, потрібно щось комусь дати; замало є мовчати на неправду, потрібно свідчити правду. Неможливо бути байдужим і осягнути спасіння. «Знаю твої діла, що ні зимний ти, ні гарячий. Якби ти зимний був або гарячий. Тому, що літеплий ти, але ні гарячий, ні зимний, то вивергну тебе з уст моїх» – каже Господь (Од 3, 15-16). Зимний християнин – той, хто супроти факту, що є охрещеним, визнає себе атеїстом та є послідовним у своєму визнанні (відмовляється від будь-яких елементів та проявів релігійності, не святкує християнських свят, не хрестить у храмі дітей, не вінчається у церкві, відмовляється від християнського похорону). Гарячий християнин – той, хто всеціло і постійно намагається жити з Богом та служити Йому, незважаючи на житейські обставини. Літеплий християнин – той, що час до часу ходить до храму, час до часу молиться, час до часу навіть приходить до Сповіді, час до часу дає милостиню, усе начебто робить добре, але час до часу, в залежності від того, чи є сприятливий час і умови. Каже Господь, що такий буде вивергнутий з Його уст. А прабатько Авраам з євангельської розповіді стверджує, що і воскресіння з мертвих не наверне такого «віруючого». І страшно подумати, що «зимний» радше спасеться, ніж «літеплий».

Євангельське читання двадцять другої неділі по Зісланні Святого Духа в особливий спосіб закликає нас не бути байдужими до чужого горя, не бути літеплими до Заповідей Божих, не легковажити духовними добрами в осліпленні дібр матеріальних.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia