Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 193 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 13 po ZSD 3Велика довіра Бога до людини і відповідальність людини за Божі дари

[…]

У сьогоднішньому євангельському читанні ми чуємо притчу про виноградник (Мт 21, 33-42). На думку святого Йоана Золотоустого ця притча підсумовує історію спілкування та відношення Бога і людини протягом усього Старого Завіту. За словами пророка Ісаї, виноградником Бога Саваота є дім Ізраїля, виноградником, який собі насадив Господь, яким піклується та якого захищає, є Божий народ. Господь Бог не просто насадив цей виноградник, але Він довірив його людині і протягом історії Господь Бог посилає до людини своїх посланців, тобто пророків, посилає всіх тих, хто несе Його слово.

Але також Господь Бог очікує від людини плідної діяльності у тому винограднику, тому що той виноградник не є власністю людини, але власністю Бога. Кожний, хто покликаний до праці у цьому винограднику, повинен віддати його Господареві плоди у свій час. Ми не маємо права привласнити собі ані Його власність, ані її плоди.

Святий Йоан Золотоустий вказує на те, що в цій притчі з одного боку ми бачимо велику довіру Бога до людини. Бог людині довіряє сотворений світ, Бог довіряє людині навіть її власне життя, яке не є її власністю, Бог довіряє людині ту чи іншу відповідальність в певний історичний момент. Бог не лише довіряє людині, але вірить в неї, в її найкращі риси, бо посилаючи своїх посланців, Господь Бог наче вишукує в людському серці найкращі і найвищі риси свого образу. Навіть тоді, коли людина, оті виноградники, вбили перших посланців, Господь Бог каже: «Пошлю до них Свого Сина, матимуть може повагу до Нього». Однак з іншого боку ми бачимо в притчі людину, якій Господь Бог дає відповідальність за Божі дари, відповідальність за управління виноградником, а мірилом оцінки відповідальності є особа Сина Божого. Син Божий приходить до людини, приходить для того, щоби взяти плоди її праці. Як ми сповняємо цю відповідальність, таким буде і відношення наше до цього Сина. Ми чуємо, як каже нам євангелист Матей, що ці виноградарі євангельські хотіли привласнити собі Його спадщину, [тому] вони кажуть: «Вб’ємо цього спадкоємця і візьмемо собі його виноградник».

Один невідомий автор з чотирнадцятого століття каже так: «Людина готова навіть вбити Бога, щоб безкарно грішити». Людина, яка викидає Бога із свого життя, із свого виноградника, із своєї країни, із своєї родини, винна у вбивстві.

Особливо звучать ці євангельські слова сьогодні в наших вухах, коли Україна є в небезпеці, коли ведеться війна проти нас. І в цей грізний, але водночас славний час кожний з нас має сповнити свою відповідальність. Кожний з нас має себе спитати: «Що я маю зробити? Як я маю управляти і бути відповідальним за Божі дари, які Він мені повірив? Як я маю послужити Богові і ближньому?» Відповідь сьогодні Господь Бог дає нам дуже тверду і ясну: ми повинні послужити тому, в образі кого приходить до нас сьогодні Христос, а саме пораненому, потребуючому, вигнаному із своєї домівки, саме його сьогодні маємо прийняти і йому послужити.

[…]

З проповіді Блаженнішого Святослава під час Архиєрейської Божественної Літургії у Соборі святого Юра у Львові з нагоди офіційного початку чергової сесії Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви  (7.09.2014). Аудіо запис

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia