Преображення ГНІХ

Preobrazhennia 3

Неділя 9-та по ЗСД

Nedila 9 po ZSD 1

Неділя 10-та по ЗСД

Bisnuvatyy 3

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 219 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 5 po ZSDУривок Євангелія п’ятої неділі по Зісланні Святого Духа (Мт 8,28-9,1) ставить перед наші очі подію в Гадарині, яка чи не кожного з нас дивує своїм завершенням. А саме тим, що мешканці краю проганяють Ісуса зі своїх околиць. Здавалося би, що вони мали б бути Йому вдячні за добродійство, оскільки двоє передше біснуватих уже ніколи не тривожитимуть їх і не наганятимуть на них страх і то такий, що «ніхто не міг перейти тією дорогою». Але ні. Гадаринянам легше прогнати Христа, аніж прийняти Його з Його тихою, але непереможною потугою, з Його вченням і вимогою святості.

Коли чуємо цей фрагмент, знову і знову спадає на думку, що все ж дивною була поведінка мешканців Гадарину.

І нам видається, що ми б повелися інакше. Нам видається, що ми б прийняли Христа, що ми б просили Його оздоровити ще інших недужих, що ми б намагалися будь-яким чином Його затримати. Але чи так це? Євангельський уривок явно представляє нетерпимість Христа до будь-якого роду духовної нечистоти. «Що нам і тобі, Сину Божий?» - запитує біс устами ним опанованих. Тобто, іншими словами, нечистий  питає Господа: «Що спільного між нами може бути?» Звісно, що нічого. Така спільність неможлива. Тому потрібно або вибрати Христа, або нечистих духів, а з ними же ж і духа зажерливості, скупості, нечистоти, ненависті, гордості, обманства і т.д. Мабуть мешканці Гадарину краще це розуміли від нас. Бо вони, не бажаючи розлучатися з множеством лукавих духів, що отруюють повсякденне існування, радше воліють прогнати Христа. Ми ж, вважаючи себе вільними від усякого такого роду духів, дивуємося їхній поведінці. Але чи ми вільні? Чи ми просто не помічаємо своєї спільності з духом чи то гордості, чи то захланності, чи то байдужості, чи то ще з якимось?

Христос хоче звільнити кожного з нас від впливу лукавих духів, що напосідають на нас, але Він не може мати жодної з ними спільності. Тож якщо ми хочемо прийняти Христа, мусимо дати згоду полишити усі житейські пристрасті. Якщо ж ми не готові їх покидати, то поводимося ще гірше від мешканців Гадарину, які принаймні були чесними і відвертими.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia