Неділя блудного сина

Nedila bludnoho syna

Неділя м’ясопусна

Nedila mjasopusna

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 242 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

imagesІ воскрес у третій день, згідно з писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. Цими словами Символу віри чи не найяскравіше визнаємо Боголюдство Христа. Воскреснути з мертвих своєю силою неможливо людині, але можливо Богові. Водночас, щоб воскреснути, потрібно бути мертвим, а бути мертвим неможливо Богові (Він безсмертний по природі), але можливо людині. Тому кажучи про Христа, що Він воскрес із мертвих, визнаємо безперечно поєднання у Ньому двох природ: людської, яка вмирає, та Божої, силою якої воскрешає мертва людська природа. Віра у воскресіння Христа є підставовою: без неї не має змісту наша віра у Нього як Спасителя (пор. 1 Кр 15, 14). Попри те, що віра у воскресіння є підставовою, Символ дуже лаконічно висловлюється про це: не повідомляє жодних деталей воскресіння, окрім сказаного про третій день по смерті, коли це відбулося. Така лаконічність красномовна – дозволяє зрозуміти основний посил, не гублячись у деталях.

Воскрес… згідно з писанням – ці слова Символу можна потрактувати подвійно: згідно з писанням апостолів та євангелистів або ж згідно з пророцтвами чи знаками Старого Завіту (наприклад, говоримо про знак Йони, який на третій день вийшов живим з нутра кита).

І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця, – кажемо далі. Як Бог, Христос ніколи і не переставав бути на небі, але, як людина, Він туди возноситься. Як Бог, Він ніколи не переставав сидіти праворуч Отця на престолі слави, але, як людина, Він туди вперше возсідає. Власне дивовижним у вознесінні та праворуч сидінні Христа є оце піднесення на висоту Божого престолу людської природи. Як Бог, Син Божий ніколи не розлучався від буття праворуч Отця, але, як Богочоловік, як одна особа у двох природах, Він вперше зійшов на таку висоту, щоб вічно там перебувати.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia