Неділя блудного сина

Nedila bludnoho syna

Неділя м’ясопусна

Nedila mjasopusna

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті один гість та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

RaspyatieІ був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, – цими словами Символу висловлюємо віру у страждання та смерть воплоченого Бога – Ісуса Христа. Тут слід добре розуміти, що, як Бог, Христос не зазнав страждань і смерті, адже Бог по своїй природі не може страждати, ані вмирати – Він безстрасний (без страждань) і безсмертний. Але, як людина, Христос страждав у земному житті, а найбільше, будучи приниженим і розп’ятим, і помер за законом упалої в результаті гріха людської природи. Важко зрозуміти, як в одній особі Христа поєдналось цілковите безстрастя і безсмертність, якими, як Бог, Він вічно був наділений, та цілковите страждання і повноцінна смерть, яких, як людина, зазнав у певний історичний час – за правління Понтія Пилата. Цілковита безстрасність Божества ніяк не перешкоджала цілковитій стражденності людського єства у Христі, і навпаки.

У Символі бачимо, що для отців, які його укладали, було важливим наголосити, що страждання і смерть Христа були справжніми, а не вдаваними (згідно з деякими єретичними вченнями, Христос лише створював видимість страждань і смерті), адже, сказавши, що Він був розп’ятий, можна було б і не додавати уточнення, що страждав і був похований, так як це самозрозумілі наслідки смертної кари через розп’яття, однак отці зумисне додають ці уточнення, щоб заперечити протилежне.

Особа Христа, отже, складна за своєю сутністю: дуже незбагненно поєднує непоєднуване – страждання і безстрастя, смерть і безсмертя, поховання у гробі і утримування при житті усього живого. Це поєднання є недослідимим, і в таке поєднання ми віримо, сповідуючи Христа Богом і людиною. Чому задля спасіння людей Бог саме мав страждати і помирати, взявши на себе людську природу, а не було достатнім спасти людство єдиним своїм словом чи навіть думкою? Ми цього також не можемо дослідити. Але знаємо, що цей спосіб спасіння був найдосконаліший – Бог чинить лише досконале і в досконалий спосіб. Страждання і смерть воплоченого Бога – найдосконаліший спосіб найдосконалішого спасіння людей, але воднораз найнезрозуміліший та найбільш неочікуваний.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia