Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 476 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Blahorozumnyj rozbijnykВороги замкнули в гробі життя, а розбійник відчинив устами рай, кличучи і промовляючи: Той, що зі мною за мене розп’явся та повис зі мною на дереві, Він з’явився мені, сидячи з Отцем на престолі! Той і є Христос Бог наш, що має велику милість, – співаємо на Утрені неділь третього гласу (хвалитна стихира).

Цей піснеспів в першій половині побудований на яскравому протиставленні: замкнути-відкрити, гріб-життя, а також вороги-розбійник. Зокрема останнє протиставлення виглядає на перший погляд не протиставленням, бо між ворогом і розбійником нема суперечності, але розбійник у цьому контексті є другом Христа, а тому протиставляється Його ворогам. Власне, над цим вартує задуматись.

Ворогами Христа стали ті, хто мали найбільше знань, щоб стати Його друзями (книжники, фарисеї, священники). Другом натомість став той, хто мав чималий шанс стати Його ворогом, а зрештою і провів своє життя у спосіб ворожий чи байдужий до проповіді Христа. Ті, хто були покликані вести інших до життя, вбили Життя-Христа. Той, хто забирав людям життя, в останню мить відкрив для інших Життя-Христа. Одні не впізнали Бога у величі і красі Його постави, проповіді, чудодіяння, а інший впізнав у крові, стогнанні, агонії, мовчанні. Одним треба було три роки слухати, щоб врешті не зрозуміти, іншому достатньо було трьох годин, щоб зрозуміти. Автор літургійного тексту вкладає в уста розбійника такі слова зрозуміння чи прозріння: Той, що зі мною за мене розп’явся та повис зі мною на дереві, Він з’явився мені, сидячи з Отцем на престолі! Той і є Христос Бог наш, що має велику милість. Яким чином справді побачив він співпрестольність Отця і оцього Зневаженого, що з ним був розп’ятий? Не знаємо. Але знаємо, що духовно цей розбійник бодай в останні часи свого життя був сприйнятливим на Бога. Настільки сприйнятливим, що відчинив устами рай.

Інша хвалитна стихира третього гласу говорить, що Христос, Спас наш, споконвічне Слово, заради нас був розп’ятий і добровільно похований, та й воскрес із мертвих, щоб усіх спасти. Саме усіх. Потрібно лише нам усім бути сприйнятливими до цього дару спасіння. Щиро і повноцінно сприйнятливими, як євангельський розбійник. Це не означає, що сприйнятливість мусить зродитися виключно в останні часи земного життя і то через важкі терпіння, як це було із розбійником, але що вона повинна бути настільки великою, щоб могти відкрити для себе уже відкритий Христом рай. І настільки великою, щоб своїм життям для себе не замкнути у гробі Життя-Христа. І настільки великою, щоб стати Йому другом.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia