Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 362 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Xrystos na troniНа каноні Утрені неділь восьмого гласу співаємо: Бувши нескладний Божою і вічною природою, сприйнявши тіло, Ти, Слове Божий, став складним, поставивши його поруч у собі самім, а постраждавши як людина, Ти зостався, як Бог, поза всяким терпінням. Тому і прославляємо Тебе в двох природах: неподільного й незмісного. Цей тропарець канону спонукає нас глибше задуматись над таїнством Воплочення Бога-Христа та Його Боголюдської іпостасі.

Піснеспів починається роздумами над простотою і складністю у Христі. Чому це важливо? Бо усе досконале є простим, тобто не складається з якихось двох чи більше різних сутностей, які можна відділити одна від одної без втрати ідентичності.

Будь-яке буття, яке є складним, не може бути досконалим або абсолютним, бо від нього можна відняти якусь сутність або додати без втрати ним ідентичності. А віднімання чи додавання чогось з необхідністю свідчить про неабсолютність, адже абсолютне буття – це таке буття, якому нічого не бракує, щоб йому щось додавати, ані нічого у ньому немає зайвого, щоб від нього щось віднімати. Абсолютне буття не має якихось складових сутностей, тому є простим буттям. Так-от абсолютний Бог є простим. Христос, отже, нескладний Божою і вічною природою. Сприйнявши тіло, однак, Він став складним, поставивши його поруч у собі самім, – каже далі літургійний текст. Христос став складним не тому, що людська природа є складна сама у собі1, а тому, що поєднав дві природи, кожна з яких є окремою сутністю. Як Бог Він існував вічно і Божественній Його сутності не бракувало нічого: ні людської природи, ні досвіду її страждання чи смерті. Як Творець, Бог має знання усього сотвореного, не потребує «набувати» якийсь досвід. Божественна природа Христа, отже залишилась і далі простою, бо людська природа, яку Господь взяв на себе у Воплоченні, нічого не додала до Його Божественної сутності, ані не змінила її. Це виразно підкреслено у тропарці словами: Постраждавши як людина, Ти зостався, як Бог, поза всяким терпінням. Тобто, Божа природа Христа не почала страждати від того, що людська Його природа зазнала страждань, і Божа природа Христа не стала смертною через те, що у людському єстві Господь помер на хресті. І Божа природа не потребувала воскресіння, якого потребувала людська природа Господа. Божа природа Сина залишилась простою, прийнята Ним людська природа також була простою, хоч і неабсолютною, але власне поєднання цих двох природ в одній іпостасі вчинило Христа «складною» іпостассю. Хоч і станув Ти, Господи, на суді Пилата, то не покинув Ти престолу, сидячи разом з Отцем, – говорить нам хвалитна стихира восьмого гласу, підкреслюючи знову ж таки оцю «складність» іпостасі Христа: поєднання двох різних сутностей – людської природи, яку судять і вбивають, та Божої, яка завжди на престолі слави. Знову інша хвалитна стихира того ж восьмого гласу каже: Коли Ти, Господи, дійшов до адських брам та знищив їх, тюремник закричав, промовивши: Хто це такий, що не осуджується на ув’язнення в безоднях землі, але, немов намет, знищив смертну в’язницю? Я прийняв Його, як мерця, але тремчу, як перед Богом. Всесильний Спасе, помилуй нас! І тут бачимо прегарний опис того, як диявол був обманений складністю іпостасі Христа.

Роздуми над простотою Божої та людської природ та складністю іпостасі воплоченого Бога спонукають нас подивляти Христове задля нас смирення. Він не просто тимчасово став складним, поставивши тіло поруч у собі самім, але зволив неподільно і незмісно поєднувати ці дві природи назавжди.

1 Людська природа не «складається» з тіла, душі і духа, щоб її можна було назвати складною, а має різні виміри: тілесний, душевний і духовний. Розділення цих вимірів є смертю людини, тому це є свідченням простоти її природи.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia