Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

Неділя 26-та по ЗСД

Nedila 26 po ZSD 2

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 144 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Voskresinnia 4Господи, із запечатаного нечестивцями гробу Ти вийшов так, як і народився з Богородиці. Твої безтілесні ангели не зрозуміли, як Ти воплотився; і воїни, що Тебе сторожили, не чули, коли Ти воскрес, бо це й те було закрите для тих, що досліджують. Але тим, що вірою поклоняються таїнству, явились чудеса; тож і нам, що його прославляємо, подай радість і велику милість, – співаємо у кожну неділю п’ятого гласу на Утрені.

Ця стихира передає нам ідею, що Пасха Христова є таїнством, якого не можна осягнути, але якому можна поклонятись. Розум не може осягнути востання з мертвих і вихід крізь запечатаний гріб без зламання печатей. Розум людський взагалі не може охопити Христове воскресіння з мертвих, до цього не був здатним навіть розум сторожів мертвого Господа. Також розум нездатний пояснити народження Христа з Богородиці без зламання Її дівицтва.

Син Божий, отже, народився у правдивому тілі, але пройшов крізь тіло Богородиці наче безтілесно. Він воскрес у правдивому тілі, але пройшов крізь великий камінь, опечатаний людьми, знову ж таки наче безтілесно. Він проходив також наче без тіла крізь двері світлиці, де перебували перелякані Його розп’яттям учні. Як це було можливо? Природно ніяк, але ж Бог існує понад природою речей. Як це зрозуміти? Природно ніяк, але ж таїнство не слід розуміти. Йому треба поклонятися, його треба прославляти. Таїнство закрите для тих, що досліджують, але відкрите для тих, що дозволяють Богові себе досліджувати.

Не лише людський розум нездатний усвідомити таїнства Христового приходу і Пасхи, але й ангельський: безтілесним ангелам немислимо усвідомити входження Бога у тіло чи Його вихід із тіла у смерті та знову повернення в тіло у воскресінні. І їм, як і людям, закрите для дослідження воплочення та воскресіння Христа, але завжди відкрите для поклоніння. Бо як дослідити смерть Того, що смерть умертвив, покладення до гробу Того, що випорожнив гроби, сходження в ад Того, Кого земляни стерегли як мертвого (з іншого піснеспіву Утрені п’ятого гласу)? Але як не поклонитися Йому – Незбагненному для людського та ангельського розуму?

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia