Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 326 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Xrystos Spasytel 1Щоб рід наш спасти від смерти, Ти, Христе, витерпів смерть і, воскреснувши по трьох днях із мертвих, разом з собою воскресив тих, що пізнали в Тобі Бога. Ти просвітив світ, Господи, – слава Тобі. Цими словами стихири Вечірні третього гласу дещо привідкривається нам тема спасіння у Христі. Померши на хресті, Господь зійшов до аду, щоб воскресити там тих, які відвіку чекали Його приходу. Існують різні версії, щодо того, кого саме увів Христос у рай, зруйнувавши царство аду. Наприклад, існує думка, що Ісус воскресив до райського життя усіх без винятку, хто знаходився в аді. Інша ж каже, що лише тих, які увірували в Нього як в Бога. Власне ця остання версія відображена в літургійному тексті неділі третього гласу, який каже, що Христос разом з собою воскресив тих, що пізнали в Ньому Бога. Іншими словами, стихира підкреслює, що людина не входить у спасіння якось магічно чи по наперед визначеній долі, даній від Бога, але отримує його по своїй вірі у Того, Хто спасає.

Правда, що спасіння не від людини і навіть найбільше її зусилля не може бути для неї спасінням, бо ж єдиний Бог є Спасителем, але однак спасіння від Бога приходить людині лише через її зусилля прийняти цей дар. Саме це хоче підкреслити нам літургійний текст, який явно показує подвійну сторону спасенної дійсності: Христос є Спасителем, бо ж тільки Він, щоб рід наш спасти від смерти, витерпів смерть і просвітив світ, але водночас Він уводить у воскресіння до райського невмирущого життя лише тих, які розпізнають Його як Спасителя Бога. Розпізнати ж Його мали можливість усі, що перебували в аді. Сяйво Його воскресіння бо проникло в усі найтемніші закутки аду, ніхто не був зоставлений у темряві. Однак повірити, що світло краще, ніж темрява, а рай кращий, ніж не-рай, уже належало до особистої волі жильців аду. Їм належало розпізнати незмінного Бога, що страждаючи тілом, змінився (так каже інша стихира Вечірні третього гласу), а благодать цього розпізнання була дана усім, інакше Господь не був би Богом усіх. Стихира ж нам каже, що смерть Він перетерпів, щоб увесь людський рід, а не лише декого з цього роду, спасти від смерті.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia