Неділя самарянки

Nedila samarianky 2

Неділя розслабленого

Nedila rozslablenoho 1

Пасхальний період

Voskresinnia 1 - Копія

Ювілей Ікони

DSC 3029b

Гості он-лайн

На сайті 218 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Spas NerukotvornyyПершу неділю Великого посту називаємо неділею Православ’я. Слово «православ’я» означає «правильно славити» Бога. Таким чином православними називаємо всіх християн, які правильно вірять (тобто цей епітет вживаємо також до християн-католиків, а не лише до конфесійних православних християн). Така назва неділі пов’язана з торжеством православ’я (тобто правильної віри) над єрессю іконоборства.

Ця єресь зародилась у перших віках Середньовіччя та проголошувала необхідність боротьби з іконопочитанням у Церкві. Почитання ікон фальшиво трактувалось як поклоніння дереву та фарбам, тобто матеріалу, з якого виробляються ікони, тобто сприймалось як ідолопоклонство.

Святі Отці сьомого Вселенського собору засудили іконоборство як єресь та на згадку про перемогу над ним постановили святкувати торжество православ’я в першу неділю Великого посту. Таким чином ця неділя пригадує нам справжню сутність і роль ікони – зображення вказує на того, кого зображено, спонукає до діалогу з зображеною особою. Христос, Який прийняв на себе тіло, став видимим для людей, а отже зображуваним. Інакше ми не могли би зображувати Бога, хіба символічно. Також зображуємо Богородицю і Святих, Безтілесні сили. Почитаючи ікони, шануючи їх як святиню, не поклоняємося їм, але Богові, ними зображуваному. Також коли маємо перед собою ікони Богородиці чи Святих, поклоняємося через них завжди Богові, що прославив себе у їхньому житті.

«Будучи неописаним за своєю Божою природою, Владико, останнім часом Ти воплотився, і зволив стати описуваним: прийнявши тіло, Ти взяв на себе всі його властивості. Тому ми, йдучи за божественним апостольським переданням, вид Твій на іконі малюємо і побожно цілуємо, щоб піднестися до Твоєї любови та від неї отримати ласку оздоровлення» (Вечірня неділі Православ’я).

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia