Преображення ГНІХ

Preobrazhennia 3

Неділя 9-та по ЗСД

Nedila 9 po ZSD 1

Неділя 10-та по ЗСД

Bisnuvatyy 3

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 193 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Soshestia v Ad 2Брами адові знищив Ти, Господи, і Твоєю смертю здолав царство смерти, людський же рід Ти визволив з тлінности, дарувавши світові життя і нетлінність, і велику милість, – молимось в стихирі воскресної Вечірні четвертого гласу.

Про знищені Христом брами адові та царство, що за цими брамами непорушно стояло, неодноразово говориться в піснеспівах неділі. Звичайно, «брами», «царство» – це певні символи, але власне завдяки символам ми можемо наблизитися до розуміння чогось, що значно перевищує можливості буквального пізнання. Царство смерти – «місце» перебування усіх померлих від часу переходу Адама до часу зішестя Христового в ад. Брами адові – міцно зачинені входи і виходи з цього «місця». Ніхто не міг відкрити брами, щоби втекти з царства смерті.

В іншій стихирі недільної Вечірні четвертого гласу говориться, що брами аду були мідними: Ти, Христе Боже, знищив мідні брами й розірвав затвори та воскресив впалий рід людський. Тому ми однодумно кличемо: Ти, що воскрес із мертвих, Господи, – слава Тобі! Чому говориться, що брами були саме мідними? Навіщо таке уточнення? Тим паче, що і самі брами є символом, метафорою? Ми стверджуємо в літургійних піснеспівах про мідь як про «матеріал», з якого зроблені брами адового царства, у зв’язку з псалмом 107 (106), в якому в 15-16 стихах сказано наступне: «Хай славлять Господа за його милість і чудеса його над людськими синами. Бо він розбив мосяжні [тобто, мідні] брами і розламав залізнії засуви». Таким чином літургійна традиція Церкви, використовуючи поняття «мідних» брам і «залізних» затворів, не має на меті наситити нас якимись деталями про адове царство, і то деталями не просто непотрібними, але й шкідливими, а хоче показати, що Христос є сповненням усіх пророцтв, навіть таких малознаних проречень, які знаходимо в 107 (106) псалмі.

«Брами», «царство» аду – це певні символи, які вдало передають безвихідність і могутність «місця» перебування померлих від Адама до Христа. Для останнього ці безвихідні брами виявились легко прохідними, а могутнє царство – слабким і нетривким. Бо що таке брами аду для Бога, Який подолав брами між Творцем і творінням, між вічним і земним, між життям і смертю, нетлінністю і тлінням? І що таке адове царство для Бога, Якого звемо в нашій традиції «Царем царюючих і Господом володарюючих»? Ніхто не міг розбити брами аду та зруйнувати його царство – лише Христос. Ніхто не міг визволити з тлінности, дарувавши світові життя і нетлінність, і велику милість, – лише Христос. Ніхто не міг воскресити впалий рід людський – лише Христос. Тому справді, за словом псалмопівця, «хай славлять Господа за його милість і чудеса його над людськими синами»!

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia