Неділя 2-га Вел. посту

Nedila  2 Postu 1

Неділя 3-тя Вел. посту

Nedila  3 Postu 1

Великий піст

Velykyy pist

Гості он-лайн

На сайті 186 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

541696 by the waters of babylonНа ріках Вавилонських – там ми сиділи, і ридали, як про Сіон згадали. Цими словами молились колись євреї у час насильного переселення (депортації) до Вавилону. Цими ж словами 137 (136) псалма молиться Східна Церква перед початком Великого посту. Адже як колись євреї ридали у Вавилоні, спогадуючи втрачений Сіон (тобто Єрусалим), так і ми, входячи у Великий піст, ридаємо над своїм духовним поневоленням, спогадуючи втрачений Рай.

Заспівайте нам пісень Сіонських, – казали поневоленим євреям їхні поневолювачі. Як же нам співати пісню Господню у землі чужій? – відповідали ті. Щось подібного переживаємо і ми, входячи у піст. Адже як нам ділитися радістю спасіння у Христі, співати Господню пісню, якщо ми у землі наших гріхів і пристрастей? На те бо і маємо піст – щоб вийти з гріховного полону, повернутися до рідного дому – Царства Божого, яке є між нами, та співати у ньому Господню пісню.

Якщо тебе, Єрусалиме, я забуду, нехай забудеться десниця моя, – закінчували свою жалібну бесіду полонені євреї, обіцяючи собі таким чином ніколи не забути, звідки вони прийшли, ніколи не вважати Вавилон рідним домом і не співати у ньому. Так і ми покликані не забувати, що земне життя, земні посілості не є нашим домом, а власне «землею чужою». Піст кличе нас до повернення у Царство Христове. Піст веде нас до цього Царства, яке є Царством Воскреслого і воскреслих.

Перед тим, як починати піст, співаємо, отже, жалобну пісню з давніми євреями, а розпочавши піст, ступимо на шлях повернення, тому і літургійно не співатимемо більше «На ріках Вавилонських…», а з радістю очікуватимемо Пасхи – переходу разом з Воскреслим у Його Царство.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia