Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 229 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviatyx ukrainskoho narodu 1Роздуми над читаннями Вечірні свята Всіх святих українського народу

У неділю Всіх святих українського народу на Великій Вечірні з литією у перших двох читаннях, взятих з книги Сираха (34, 13-17; 1, 11-21), чуємо про страх Господній. Цей страх є іншим, ніж звичайний, бо він радше є благоговійним трепетом перед Богом, аніж боязню. Це радше страх зневажити Бога, аніж страх перед Ним як перед Володарем, Який карає. Цей страх мирний, а не тривожний, святий, а не стражденний. Хто має страх Господній, той не має страху перед людьми, адже каже Писання: Хто Господа страхається, перед іншим страху не має. Цей страх робить людину щасливою, а не полоненою постійною боязню. Щаслива того душа, хто Господа страхається, – каже син Сираха, бо Господні очі на тих, які Його люблять: могутній Він їм захист і потужна підтримка.

У другому читанні чуємо, що страх Господній – це початок, повнота і корінь мудрості. Тобто той, хто має страх Господній, є правдиво мудрим. Такий страх приносить славу й честь, а не неславу, веселощі й раювання, а не сум, довголіття і здоров’я благодайне, а не недуги і розпач, віддалення гріхів і відвернення гніву, а не навпаки.

Таким саме страхом і такою мудрістю були сповнені усі Святі українського народу. Вони в різний час і спосіб прожили життя, але усі вони страхалися образити Бога, в Якого увірували, усі благоговійно намагалися зберігати Його заповіді та берегти Його постанови.

У третьому читанні з книги Мудрості (3, 1-9) чуємо про те, що праведні перебувають у Господі, у повному мирі та блаженстві, хоча усім іншим може здаватися, що кончина їх безчесна, згубна і нещаслива, адже святі нерідко вмирають насильною смертю або принаймні у зневазі та погорді. Хоч, в очах людських, їх спіткала кара, надія їх повна безсмертям, – каже Писання. Вони, потерпівши трохи, великих добродійств зазнають, бо Бог їх досвідчив і знайшов їх достойними себе. Іншими словами, Бог прийняв праведних у вічне блаженство, вчинивши цим велике добродійство їм. Бог удостоїв їх честі перебувати з Ним вічно за те, що вони вміли терпеливо зносити земні короткотривалі терпіння. Він випробував їх під час земного життя, як золото в горнилі, і прийняв їх, як жертву всепалення у час їхньої кончини, а тепер подарував їм Царство, велику владу, ласку й милосердя. 

Святі українського народу – праведники Русі-України – також усі були випробувані Богом, як золото в горнилі: комусь прийшлось бути випробуваним у царюванні (свв. Ольга і Володимир), а комусь – у скритому житті, комусь з них довелося зазнати смерті від рук брата (свв. Борис і Гліб), а комусь довелося провести життя у строгих постах та невпинній молитві (свв. Антоній, Теодосій та інші отці Печерські, св. Йосафата), комусь прийшлося умерти від ненависті свого ж народу (св. Йосафат), а комусь – від рук чужих людей (новомученики). Усіх їх Бог досвідчив і усіх їх знайшов достойними себе. 

Читання Вечірні цієї неділі закликають нас носити у серці страх Господній та дозволяти Богові досвідчувати себе. Страх Господній і досвідчення Господні спасенні, тоді як страх перед людьми і щастя у їхніх очах оманливі та згубні.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia