День Незалежності

Den Nezalezhnosti

Преображення ГНІХ

Preobrazhennia 3

Неділя 10-та по ЗСД

Bisnuvatyy 3

Неділя 11-та по ЗСД

Nedila 11 po ZSD 3

Гості он-лайн

На сайті 232 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviate Pysmo 1Неділя 32-га по Зісланні Святого Духа: про Закхея. Перше послання Апостола Павла до Тимотея 4, 9-15

9. Вірне це слово й повного довір’я гідне. 10. На це бо й трудимося та боремося, тому що ми поклали нашу надію на живого Бога, який є Спасителем усіх людей, особливо ж вірних. 11. Це наказуй і навчай. 12. Ніхто твоїм молодим віком хай не гордує, але будь зразком для вірних у слові, поведінці, любові, вірі й чистоті. 13. Заки я прийду, віддавайся читанню, умовлянню та навчанню. 14. Не занедбуй у собі дару, що був даний тобі через пророцтво з накладанням рук збору пресвітерів. 15. Про це міркуй, будь увесь у цьому, щоб поступ твій усім був очевидний.

В уривку першого Послання до Тимотея, який читається у тридцять другу неділю по Зісланні Святого Духа (неділю про Закхея), чуємо настанови Апостола Павла Тимотеєві, улюбленому учневі та єпископові Ефесу. Апостол найперше стверджує необхідність навчати вірних, що в усьому слід покласти надію на Бога. Покласти надію на Бога зовсім не означає віддатися неробству, бо ж каже Св. Павло навпаки: «На це бо й трудимося та боремося, тому що ми поклали нашу надію на живого Бога». Це означає Бога поставити в центрі свого життя, довіряти Богові у всьому, а така постава вимагає труду та боротьби. Бог живий, тому така надія не засоромить (пор. Рим 5,5). Далі Св. Апостол стверджує, що Бог є Спасителем усіх людей, але особливо вірних. Це значить, що Христос приніс спасіння усім людям в усіх народах і родах. Тому є Спасителем усіх. Але спасуться ті, які увірують (пор. Мр 16,16), тому каже Св. Павло, що Господь є Спасителем особливо вірних. Далі Апостол народів стверджує, що ніхто не має права не слухати Тимотея під приводом того, що він юний і має обмаль життєвого досвіду. Бо ж каже Писання: «Розумність людям – за сивий волос править, і вік старечий – це життя неосквернене» (Муд 4,9), тобто досвідченим «старцем», якого слід питати поради, є не той, хто сивий, а той, хто розумний і неосквернений. Те підкреслює Св. Павло, коли далі каже Тимотеєві, що він повинен бути зразком для інших у поведінці та словах, у різних чеснотах. Його поступ у вірі має бути очевидним для всіх. Далі Апостол поручає учневі читання та навчання священних текстів, що є душекорисним, та особливо просить його ніяким чином не занедбувати дару священства, отриманого через накладання рук пресвітерів.

Настанови Апостола Павла Тимотеєві, які чуємо у неділю про Закхея, стосуються не лише представників духовенства, але усіх вірних. Усім нам належиться жити так, щоб бути зразком у вірі, словах, поведінці, поставі, чеснотах. Ми часто любимо стверджувати, що парафіяльне духовенство чи церковні провідники подекуди не живуть так, як належить, але ми рідко любимо думати про те, що так не живемо і ми самі. Тоді в своє оправдання знаходимо типову думку, яка зводиться до того, що нам, на відміну від духовенства, начебто можна жити «трохи грішно». Нічого спільного з правдою таке твердження не має. Кожному з нас дана благодать, щоб жити у правді відповідно до отриманого у житті дару. Якщо ми самі є неправедними, як можемо судити інших неправедних? Неділя про Закхея виразно показує, що не можемо гордувати грішником, бо і в його дім приходить спасіння. Кожен з нас повинен стреміти бути зразком у вірі, словах, поведінці, поставі, чеснотах, а не стверджувати, що інші такими не є. Наш поступ повинен бути всім очевидним, а ми натомість нерідко робимо для всіх очевидним не-поступ інших, а таким чином робимо очевидним і власний не-поступ.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia