Богоявлення Господнє

Bohojavlennia 2

Неділя по Богоявленні

Nedila po Bohojavleni

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 273 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviate Pysmo 1Неділя 26-та по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Ефесян 5, 9-19

9. Плід світла є в усьому, що добре, що справедливе та правдиве. 10. Шукайте пильно того, що Господеві подобається. 11. Не беріть участи в безплідних ділах темряви, а радше їх картайте, 12. бо що ті люди потай виробляють, соромно й казати. 13. Все, що ганиться, стає у світлі явним, а все, що виявляється, стає світлом. 14. Тому говорить: “Прокиньсь, о сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!” 15. Тож, уважайте пильно, як маєте поводитися, – не як немудрі, а як мудрі, 16. використовуючи час, бо дні лихі. 17. Тому не будьте необачні, а збагніть, що є Господня воля. 18. І не впивайтеся вином, яке доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом. 19. Проказуйте між собою вголос псалми й гимни та духовні пісні, співайте та прославляйте у серцях ваших Господа.

В уривку Послання до ефесян, який читається у часі Святої Літургії двадцять шостої неділі по Зісланні Святого Духа, чуємо заклик Апостола Павла поводитися як мудрі і як ті, що перебувають у світлі, не беручи участі в ділах темряви. Добро, справедливість та правда власне несуть у собі світло. Слід шукати світла, адже світло є те, що подобається Богові. Натомість багато людей не прагнуть шукати світла і жити у ньому, бо ж у світлі важче робити зло, ніж потай. Навчає однак Апостол, що діла темряви колись стануть явними, і все, що соромного діється у темряві, буде виведене на світло. Яким чином? Бог, Який знає усі вчинки та задуми людини і Який є Світлом, якщо не у цьому віці, то в майбутньому виведе на яв усе, що людина діяла у темряві. Св. Павло тому закликає негайно прокинутися зі сну гріха і дозволити Христові вже зараз просвітити нас, не помножуючи більше діла темряви. Бо ж дні лихі, тобто короткі, і незабаром доведеться постати перед Христом. Поводитися мудро, обачно, виконувати Божу волю, сповнюватися Духом, проказувати псалми і співати пісні духовні, прославляти Бога – ось діла того, хто живе у світлі. Натомість немудра поведінка і необачна, впивання вином і розпуста, лінивство в молитві – діла того, хто живе в темряві.

Деколи люди блукають у темряві з власної волі, намагаючись приховати діла, про які соромно й казати. Деколи вони просто не бачать Світла і не знають, як вийти з темряви. Деколи вони, будучи у темряві, думають, що перебувають у Світлі. Важливо не спати у тій темряві, а прокинутися і шукати Христа – Світло, що «просвітлює кожну людину» (Йо 1, 9). Сон гріха потягає і ми схильні постійно відкладати час нашого пробудження, кажучи собі: «Ще трошки посплю і ось зараз уже встану». А дні лихі. Оце «зараз» може виявитися уже запізнілим. Можна проспати і не увійти з Нареченим у світлицю.

Необхідно прокинутися. Але першим кроком до пробудження з темряви до світла є усвідомлення свого перебування у сні і темряві. Не будьмо немудрі і необачні. Не обманюймо себе, не живімо у примарному світлі, але шукаймо Христа – правдиве і вічне Світло. Звісно, що у такому Світлі, правдивому, а не примарному, видні усі наші вчинки і нам стає незручно так жити. Бо ж легше жити у темряві. Або нам подобається жити у напівтемряві, у сутінках, де начебто щось і видно, але не повністю. Це свідчить про нашу злосливість. Бо доброму нема чого таїтися від Світла. І тому, хто справедливий, нема чого покривати себе покровом темряви. Такий навпаки прагне Світла, щоб не спотикатись, не блукати, не згубити дорогу.

Поводьмося як мудрі, а не як немудрі, використовуючи час, бо дні лихі.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia