Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 466 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviate Pysmo 1Неділя 22-га по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Галатів 6, 11-18

11. Гляньте, якими буквами пишу вам власною рукою. 12. Ті, що хочуть показатися гарними тілом, – вони силують вас обрізатися, щоб тільки уникнути переслідування за хрест Христа. 13. Бо й самі обрізані, не додержують закону, а хочуть, щоб ви обрізувалися, щоб їм хвалитися вашим тілом. 14. Мене ж не доведи, Боже, чимсь хвалитися, як тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа, яким для мене світ розп’ятий, а я – світові; 15. бо ані обрізання, ані необрізання є щось, лише – нове створіння. 16. На тих, які поступають за цим правилом, мир на них і милосердя, а й на Ізраїля Божого. 17. На майбутнє нехай ніхто мені не завдає клопоту, бо я ношу на моїм тілі рани Ісуса. 18. Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з вашим духом, брати! Амінь.

У Посланні до галатів, завершення котрого ми чуємо у Святій Літургії двадцять другої неділі по Зісланні Святого Духа, Апостол Павло виразно стверджує, що християнам не потрібне юдейське обрізання. Для ранніх християн питання про обрізання було дуже суттєвим, адже християнство витікає з юдаїзму і сам Господь та й Апостоли дотримувалися юдейських законних приписів, тому так потрібно було відповісти на питання про те, чи варто дотримуватися юдейських практик, щоби бути християнином. Питання це найбільш гостро стояло для тих, які не з юдаїзму, а з язичництва увіходили в Церкву Христову. Апостол Павло однозначно відповідає, що обрізуватися християнам не потрібно.

Тема обрізання чи необрізання була надзвичайно важливою, бо йшлося про саму суть християнства: воно полягає у старому Законі чи в новій благодаті? З огляду на цю важливість Св. Павло власноручно пише це Послання, а не диктує його, як є у випадку інших Послань, або принаймні цю частину Послання пише сам (про це нам говорить 11 стих: Гляньте, якими буквами пишу вам власною рукою). Апостол стверджує, що деякі підбурювачі силують галатів обрізуватися, але не стільки для їхнього спасіння, скільки заради того, щоб ними хвалитися (тобто юдеї можуть хвалитися тим, що зростає кількість вірних Закону Мойсея) та щоб уникнути переслідування (юдеї переслідували християн, оскільки вважали їх новою юдейською сектою). Каже Апостол, що й самі юдеї не дотримуються Закону, а хочуть, щоб його дотримувалися ті, які не з юдеїв.

Тоді як деякі стверджують необхідність обрізання для християн, Св. Павло стверджує необхідність розп’яття з Христом. Каже Апостол, що світ для нього хрестом Христа розп’ятий, тобто що світ є мертвий для нього, а існує лише хрест Христа. Так само і він світові розп’ятий, тобто не існує Павла для світу, але є він лише для Господа. Далі Апостол каже, що ні обрізання, ані навіть необрізання не є важливим, якщо людина не стає новим творінням, а залишається старим. Новим творінням людина покликана стати у єдності з Христом. Тільки у Ньому вона може знайти спасіння, а не в обрізанні, чи в необрізанні.

На завершення Св. Павло благословляє тих, які приймають це вчення, чи то вони походять з язичників, а чи з євреїв. Окрім того стверджує, що носить на своєму тілі рани Ісуса, тобто рани, які свідчать про страждання, які Св. Павло витерпів за Христа. З цих ран можна зрозуміти його правдиве служіння Господеві, а тому каже Апостол, щоб ніхто не завдавав йому клопоту тим, що не приймає його вчення.

У Посланні до галатів Св. Апостол Павло виразно стверджує, що єдино важливим для християнина є перебувати у нероздільній і глибокій єдності з Христом. Тоді усе, що він робитиме, буде виявом цієї внутрішньої єдності, а не просто зовнішнім знаком. Відвідування храму, молитва і піст, добрі діла мають випливати із єдності з Христом, а не бути зовнішньою окрасою чи обрядом, тобто зовнішньою приналежністю до Христа. Господь Ісус має бути для християнина цілим світом. І християнин для цілого світу має являти Господа Ісуса. Господь не потребує від нас зовнішньої приналежності до Його Церкви, так як не потребував від ранніх християн зовнішнього знаку обрізання, але потребує цілковитої і правдивої єдності з Ним для того, щоб нам увійти у спасіння.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia