Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 224 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 5 po ZSDУ п’яту неділю по Зісланні Святого Духа читається фрагмент Євангелія від Матея, у якому розповідається про оздоровлення гадаринських біснуватих (8, 28-9, 1).

Пропонуємо коментар деяких Святих Отців Церкви та ранньохристиянських письменників на даний євангельський уривок.

28. Коли ж він прибув на той бік, у край гадаринський, зустріли його два біснуваті, що вийшли з гробниць, але такі люті, що ніхто не міг перейти тією дорогою. 29. І почали кричати: Що нам і тобі, Сину Божий? Прийшов єси сюди, щоб нас мучити перед часом?

Інший берег

Отже, насамперед це слід розуміти буквально. Алегорично ці двоє біснуватих, яких Господь зустрів у Гадаринському краї, тобто в землі язичників, зображують два народи: або ті, що походять від Хама і Яфета, тобто від двох синів Ноя, бо від Сима, першого сина Ноя, бере початок юдейський народ; або під ними слід розуміти народ юдеїв і всіх язичників, яких диявол тримає в грісі ідолопоклонства, обтяжених ланцюгами проступків і кайданами гріхів. Вони жили не в місті, тобто там, де використовують закон і божественні заповіді, але серед гробниць, тобто почитанням ідолів почитали царські пам’ятники або зображення померлих.

Святитель Хроматій Аквілейський, Трактат на Євангеліє від Матея 43,44

 

І ось, вони закричали

Божественна природа Єдинородного обпалила демонів невимовним вогнем, подібно до того, як і інше Він робив таїнственним чином, замикаючи найлютіших демонів на [непрохідних] дорогах і руйнуючи тиранію диявола. Прийшов єси, – кажуть вони, – перед часом, бо знали зі слова [Божого], що Христові належало прийти і судити їх. А те, що вони сказали перед часом, вирікаючи наклеп на час Вочоловіченя, яке звершилося нібито не в термін, то тут немає нічого дивного, якщо вони, будучи злі, відважуються говорити і це. Навіть знаючи, що будуть покарані, що Суддя жадає від них звіту, оскільки вони переступили Його заповіді, вони пихато говорять: Що нам і Тобі?

Святитель Кирило Александрійський, Коментарі на Євангеліє від Матея 101

 

Вони просили і благали Його

Вони говорили: Прийшов єси сюди, щоб нас мучити перед часом. Вони не могли сказати, що не згрішили, але просять не піддавати їх покаранню перед часом. Оскільки [Господь] застав їх, що вони роблять нестерпні злодіяння та беззаконня і всяким чином спотворюють та мучать Його творіння, то демони і думали, що з причини їхніх надмірних злодіянь Він не буде відкладати часу покарання. Тому вони просили і благали Його. І ті, яких не могли утримати і залізні пута, приходять зв’язані, ті, які бігали по горах, виходять на поле, ті, які іншим перегороджували шлях, зупиняються, узрівши Того, Хто перегороджує їм самим шлях.

Святитель Йоан Золотоустий, Проповіді на Євангеліє від Матея 28,2

 

30. Оподаль же від них паслося велике стадо свиней.

 

Оподаль від них

Свині, в яких увійшли демони, являють собою образ нечистих і невіруючих людей, які, пасучись біля моря, тобто живучи з мирськими гріхами, надають достойне житло бісам. Отже, їх, охоплених подібним морем, тобто глибиною омани, душать різні демони – гріховні бажання.

Святитель Хроматій Аквілейський, Трактат на Євангеліє від Матея 43,5

 

31. Біси попросили його: Як ти нас виганяєш, пошли нас в оте стадо свиней.

 

Упалі з неба просять бруду

Недостойні раби просять достойного [їх]: Пошли нас в свиней. Нечисть благає, щоб її послали з гробів у свиней, оскільки вона не може позбутися смороду, але може лише змінити [його]. Пошли нас в свиней. Упалі з неба просять бруду, після небесних обителей вони благають про брудну свинячу калюжу. Пошли нас в оте стадо. Стадо посилається в стадо, що свідчить про кількість демонів, щоб стало явно, що ці дві людини носили [в собі] те, що не змогло витримати стадо свиней.

Святитель Петро Хризолог, Зібрання проповідей 16,7

 

32. Ідіть – сказав їм. І вийшли з них, і ввійшли у свиней. Тоді то все стадо кинулося з кручі в море й утопилося в хвилях.

 

Чому демони входять у свиней?

Ідіть – сказав їм. Нікчемний скот відданий бісам не тому, що ті цього хочуть, але щоб таким чином показати, наскільки лютують демони в людині, наскільки наполегливо домагаються смерті людей ті, які просили стільки свиней, щоб погубити їх. Все, що існує, діє, рухається і живе, демони прагнуть погубити, а не володіти [ним]. Ніхто не може собі цього уявити: проти людського роду уготована давня ворожнеча, невгасимий гнів і злоба. Демони не відступають, поки не переможені. І вони можуть заподіювати шкоду, лише якщо їм це дозволити. Тому Бог і віддає бісам нікчемний скот, щоб ясно показати, що бісам не дозволено входити в людей, хоча вони і можуть входити у свиней. Нашими пороками ми даємо їм можливість шкодити, так само як нашими чеснотами нищимо шиї демонів на славу Христа.

Святитель Петро Хризолог, Зібрання проповідей 16,8

 

33. А пастухи повтікали й, прибігши в місто, все розповіли, а й про біснуватих.

 

Пастухи – образ тих, які поклоняються ідолам

Пастухи свиней, які побачивши знак божественної сили, прибігли в місто повідомити, що сталося, щоб попросити Господа відійти з їхніх околиць, являють собою образ юдейських правителів або жерців ідолів, які подаючи їжу гріха та невіри нечистим і невіруючим людям, вигодовують їх, як свиней, для вічної смерті.

Святитель Хроматій Аквілейський, Трактат на Євангеліє від Матея 43,5

 

Брудна їжа спотвореного вчення

Це можна розуміти і інакше, тому що духовних тлумачень може бути декілька. Під цими двома [біснуватими] ми розуміємо два народи, як ми згадали вище, яких віра і милість Христова звільнила від демонських кайданів. Під свинями ж можливо розуміти єретиків, до яких, як ми знаємо, пригорнулися вигнані з віруючих народів. А під пастухами свиней можна мати на увазі єресіархів і вчителів нечестя, які доставляють цим єретикам, як свиням, нікчемну і брудну їжу спотвореного вчення, пасучи їх не для життя, але для смерті. Бо вчителі вигодовують їх не хлібом небесним і їжею спасительного життя, але нікчемним і нечистим невірним вченням.

Святитель Хроматій Аквілейський, Трактат на Євангеліє від Матея 43,6

 

34. Тоді все місто вийшло Ісусові назустріч і, побачивши його, попросили, щоб відійшов з їхніх околиць.

 

Недостойні присутності Господа

Вони просять Його, щоб Він віддалився з їхніх околиць, не з гордості, як вважають деякі, але зі смирення, оскільки вважають себе негідними присутності Господа; подібним чином і Петро під час ловитви риби, впавши до ніг Спасителя, сказав: Іди від мене, Господи, бо я грішна людина (Лк 5,8; Мт 2,23).

Преподобний Єронім, Коментар на Євангеліє від Матея 1.8.34

 

Просили, щоби Він відійшов

Те місто, де зустрівши Господа, просили, щоб Він відійшов з їхніх околиць, являє собою образ синагоги, яка не захотіла прийняти Господа і Спасителя людського роду, навіть побачивши божественну силу. І Він повернувся в Своє місто, тому що, відкинутий синагогою, прийшов до Своєї Церкви, яка в справжньому сенсі називається містом Христовим. І тоді вони попросили Господа відійти з їхніх околиць. Давайте ж будемо дивитися, щоб раптом і серед нас не знайшовся той, хто невіруючим розумом примусить Господа піти з околиць його душі, тому що Святий Дух, як написано, уникне вчення і не живе в тілі, зануреному в гріхах (Муд 1,4) [1].

Святитель Хроматій Аквілейський, Трактат на Євангеліє від Матея 43,7

 

9,1. Сівши у човен, він переплив назад і прибув у своє місто.

 

Місто Ісуса

Власним містом Ісуса євангелист Матей називає тут Капернаум. Містом, в якому Христос народився, є Вифлеєм; в якому виховувався – Назарет; а в якому постійно перебував – Капернаум.

Святитель Йоан Золотоустий, Проповіді на Євангеліє від Матея 29,1

 

Його місто

Під Його містом ми розуміємо не якесь інше місто, як Назарет, чому Він і названий Назарянином.

Преподобний Єронім, Коментар на Євангеліє від Матея 1.9.2


[1] В українському перекладі І. Хоменка: Бо в душу, яка лихе мислить, мудрість не ввійде, ані не оселиться в тілі, запроданім гріхові (Муд 1,4).

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia