Неділя 22-га по ЗСД

Nedila 22 po ZSD

Св. Архистра. Михаїла

arhystratyg myhajil

Неділя 23-тя по ЗСД

Nedila 23 po ZSD 1

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Гості он-лайн

На сайті 194 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 4 po ZSD 1

У четверту неділю по Зісланні Святого Духа читається фрагмент Євангелія від Матея, у якому розповідається про велику віру сотника та оздоровлення його слуги (8,4-13).

Пропонуємо коментар деяких Святих Отців Церкви та ранньохристиянських письменників на даний євангельський уривок.

5. Коли Ісус увійшов у Капернаум, приступив до нього сотник, благаючи його.

Велика віра сотника

Деякі кажуть, що на своє виправдання він представив причину, чому не привів його самого. Неможливо було, кажуть, привести розслабленого, який мучився і знаходився при останньому подиху. А що [слуга] перебував при останньому подиху, про це говорить Лука: що мав умирати (Лк 7,2). Але, по-моєму, це означає велику віру сотника, набагато більшу від тої, яку мали ті, що спустили [розслабленого] через покрівлю (пор. Мк 2,1-12; Лк 5,19). Адже він ясно знав, що достатньо і одного веління, щоб лежачий встав, тому вважав зайвим приводити його.

Святитель Йоан Золотоустий, Гомілії на Євангеліє від Матея 26,1

 

6. Господи, слуга мій лежить дома розслаблений і мучиться тяжко.

Слуга мій

[Матей] називає тут «отроком» слугу-домочадця, як ясно показує це Лука, називаючи його рабом (пор. Лк 7,2).

Святитель Теодор Мопсуестійський, Фрагменти 41а

 

7. Ісус каже до нього: Я прийду й оздоровлю його.

Доброчесність сотника

Що ж [робить] Ісус? Він робить те, чого раніше ніде не робив. У всіх інших випадках Він слідував волі тих, які благали, а тут Сам випереджає [прохання] сотника і обіцяє не тільки зцілити, а й прийти в його дім. І Він робить це для того, щоб ми пізнали доброчесність сотника. Якщо б Він не обіцяв цього, а сказав тільки: «Іди, хай зцілиться твій слуга», тоді б ми нічого не знали про [чесноти сотника].

Святитель Йоан Золотоустий, Гомілії на Євангеліє від Матея 26,1

 

8. Тоді сотник у відповідь мовив: Господи, я недостойний, щоб ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово і слуга мій видужає.

Щоб Господь увійшов у серце

Коли Господь Ісус пообіцяв, що прийде у дім сотника, щоб вилікувати його слугу, той відповів: Господи, я недостойний, щоб ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово і слуга мій видужає. Називаючи себе негідним, він виявив свою гідність, щоб Христос увійшов не тільки в стіни його дому, але і в його серце. І він не сказав би цього з такою вірою і смиренням, якби не носив у серці Того, Кого трепетав впустити в свій дім. Адже не було б великої користі, якби Господь Ісус увійшов у його стіни, але не був в його серці. Бо Учитель смирення і словом, і ділом сидів при столі також у домі одного гордовитого фарисея на ймення Симон. Але хоча Він сидів при столі в його домі, в його серці Син Чоловічий не мав де голову прихилити (Мт 8,20).

Святитель Августин Іппонський, Проповіді 62,1

Одужає слуга мій

Ти можеш дізнатися про це і з протилежного. Оскільки Марта не сказала нічого такого, але протилежне: Все, що попросиш ти в Бога, Бог тобі дасть (Йо 11,22), вона не тільки не була похвалена, хоча Христос знав і любив її, і вона вельми турбувалася про Нього, але навіть була викрита і напоумлена Ним, бо нерозсудливо сказала. <...> Господь, навчаючи, що Він не має потреби в запозиченні чогось від іншого, але Сам є джерело благ, каже: Я – воскресіння і життя (Йо 11,25), тобто: «Я не очікую отримання діяння, але Сам Собою все здійснюю».

Святитель Йоан Золотоустий, Гомілії на Євангеліє від Матея 26,2

 

9. Бо і я теж підвладний чоловік, маю вояків під собою, і кажу цьому: Іди, – і йде, а тому: Ходи, – і приходить; і слузі моєму: Зроби це, – і він робить.

Пан над тим, над ким отримав владу

Матей каже, що ознакою розуміння сотника було те, що він повірив тому, що говорили про Христа, на підставі своїх власних розумних роздумів. Адже він каже: «Бо й я людина, але для тих, над ким отримав владу, я – господар. Так що можливо і Тобі, Який отримав таку владу від Бога, наказуючи одним лише словом, виганяти хвороби». Адже не як до Сина Божого і Пана над усім створенням підійшов до Нього сотник (адже в той час, до хреста, навіть учні не могли знати про це), але як до людини, яка завдяки доброчесності отримала від Бога владу більшу від людської. Тому так говорить: Бо і я – чоловік. Адже коли сказав йому: Скажи лише слово (Мт 8,8), знаючи, що це властиво лише Богу, добре додав: Бо і я чоловік, інакше кажучи: «Нічого дивного, якщо Ти, будучи людиною, це зможеш зробити, отримавши [таку владу] від Бога, оскільки і я, будучи людиною, отримую підлеглих і, маючи перевагу [над ними], наказую, як хочу».

Святитель Теодор Мопсуестійський, Фрагменти 41а

 

10. Почувши це Ісус, здивувався і сказав тим, що за ним ішли: Істинно кажу вам: Ні в кого в Ізраїлі я не знайшов такої віри.

Ефект подиву

Тому Він і подивляє сотника, пропонує [віру] його всьому народові, удостоює дару царства та інших спонукає до його завзяття.

Святитель Йоан Золотоустий, Гомілії на Євангеліє від Матея 26,2

І в Ізраїлі не знайшов

Отже, цей чоловік був з язичників, бо він був сотником. Серед єврейського народу тоді вже знаходилося військо Римської імперії. Він командував там воїнами, оскільки зміг стати сотником. Будучи підвладним, він володіє владою; перебуваючи в підпорядкуванні, він покірний, але керує підлеглими. Хоча Господь був серед юдейського народу (нехай ваша любов поневолі зверне на це особливу увагу), Він вже передвіщав будучу Церкву у всій вселенній, в яку пошле [потім] апостолів. Язичники Його Самого не побачили і не увірували в Нього. Його побачили і зустріли юдеї. І хоча тілесно Господь не ввійшов у дім сотника, проте, будучи відсутнім тілесно, Він зцілив і його віру, і сам дім, будучи присутнім Своєю величчю. І подібним чином тілесно Господь явився лише серед юдейського народу. Серед інших же народів Він не народився від Діви, не страждав, не мандрував, не проповідував, не звершував божественні чудеса. Ніщо з цього не відбувалося серед інших народів: але однак через [сотника] мало сповнитися сказане: Народ, якого я не відав, мені служить (Пс 17,44). Яким же чином, якщо Він не знав? Ледве почують, уже мені й слухняні (Пс 17,45).

Святитель Августин Іппонський, Проповіді 62,2

 

11. Кажу вам, що багато прийде зо сходу й заходу, і засядуть з Авраамом, Ісааком та Яковом у Царстві Небеснім, 12. а сини царства будуть викинуті геть у темряву кромішню, де буде плач і скрегіт зубів.

Багато зі сходу і заходу

Подивіться: про що ви чули з Євангелія як про майбутнє, відбувається вже тоді. Тому кажу вам: завдяки похвальній вірі сотника, хоча й чужого по плоті, а свого по серцю. Тому, сказано, багато прийде зо сходу й заходу. Не всі, але багато. Нарешті, самі [слова] зо сходу й заходу, ці дві частини [світу], означають увесь світ. Багато прийде зо сходу й заходу, і засядуть з Авраамом, Ісааком та Яковом у Царстві Небеснім, а сини царства будуть викинуті геть у темряву кромішню. Сини царства – це юдеї. Чому вони названі синами царства? Тому що отримали закон, до них були послані пророки, у них був Храм і священство, вони святкували прообрази всіх майбутніх [подій]. І хоча вони славили прообрази цих подій, їхній прихід вони не визнали. Ось чому Христос каже, що сини царства будуть викинуті геть у темряву кромішню, де буде плач і скрегіт зубів. Ми бачимо відкинутих юдеїв і бачимо християн зо сходу й заходу, призваних немовби на небесний бенкет засісти з Авраамом, Ісааком та Яковом, де хліб – праведність, а пиття – премудрість.

Святитель Августин Іппонський, Проповіді 62,6

 

13. І сказав Ісус сотникові: Йди, хай тобі станеться за твоєю вірою! І видужав слуга тієї ж години.

Як ти вірив, нехай буде тобі

У Бога нема насильства, але Йому завжди притаманна добра воля. І тому Він всім дає добру раду, але в людину вклав свободу вибору, так само як і в ангелів (бо ангели розумні), щоб ті, хто кориться, по справедливості володіли благом, яке, хоча дане Богом, збережене ними самими ... Але оскільки людині спочатку притаманна вільна воля, як і Богу, на подобу Якого вона створена, то завжди їй дається порада зберігати добро, що досягається через послух Богові. І не тільки у ділах, але і у вірі Господь зберіг свободу і самовладдя людини, кажучи: Нехай вам станеться за вашою вірою (Мт 9,29), показуючи, що віра належить людині, оскільки вона має свою власну волю. І ще: Все можливо тому, хто вірує (Мк 9,23) і: Йди, хай тобі станеться за твоєю вірою (Мт 8,13).

Святитель Іриней Ліонський, Проти єресей 3.37.1, 4-5

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia