Неділя 4-та Вел. посту

Nedila  4 Postu 1

Неділя 5-та Вел. посту

Nedila 5 Postu 1

Великий піст

Velykyy pist

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 146 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

У суботу третьої седмиці увечорі

(вступ)

Стихира: «Прийдіть, наші прародичі, що через злобу чоловіковбивці упали з висот, за гірку насолоду, скуштувавши колись овочу з дерева. Ось виходить воістину всечесне древо! Прийшовши отже до нього, з радістю цілуйте і закличте до нього з вірою: Ти, Хресте прецінний, наш захисте! Ти, дерево Богом благословенне, саде небесний! З твого плоду вкусивши, ми доступились нетління первісного раю, * прийнявши упевнено і його велику милість».

(Стихира Посної Тріоді на «Господи, взиваю»).

(роздуми)

Біблійний уривок:

Псалом 1

«Блажен муж, що за радою безбожних не ходить.
Бо Господь дбає про путь праведних, а путь безбожних загине.
Служіте Господеві в страсі і радуйтеся у тремтінні.
Блаженні всі, що на нього надіються.
Воскресни, Господи, спаси мене, мій Боже.
У Господа спасіння; і на твій народ – благословення твоє».

(коментар і катехиза про Хрест Господній)

Для більшої заохоти до почитання і любови святого хреста часто пригадуймо собі ті глибокі думки, що вийшли з уст великого почитателя святого хреста святого Єфрема Сирина († 373):

«Хрест — воскресення мертвих. Хрест — надія християн. Хрест — жезл кульгавих. Хрест — потіха бідних. Хрест — скинення гордих. Хрест — надія безнадійних. Хрест — кермо для плаваючих. Хрест — пристань для гонених бурею. Хрест — батько для сиріт. Хрест — потіха для терплячих. Хрест — охоронець для юнаків. Хрест — слава для мужчин. Хрест — вінець для старців. Хрест — невинність для дівиць... Хрест — хліб для голодних і джерело для спрагнених... Тож кладімо животворний хрест на чоло, на очі, на уста і на свої груди... Ні на одну годину, ні на один момент не залишаймо хреста та без Нього нічого не робім, але чи спимо чи встаємо, чи працюємо, чи їмо чи п'ємо, чи йдемо в дорогу, чи плаваємо по мор'ю, чи переходимо ріки — усі свої члени ми повинні оздобляти животворним хрестом».


Статті для свого поглиблення знань про святкування Хрестопоклонної неділі та коментарі до біблійних читань, роздуми, можете знайти за ЦИМ посиланням.


У суботу і неділю, як ви добре знаєте, ми доземних поклонів не чинимо, так як це є дні великої радості воскресіння Христового. На завершення цього розважання ми хотіли б помолитися за кожного з вас так звану «тиху молитву», якою священник молиться підчас співу 103 псалма за своє служіння і за людей йому довірених:

Священник читає молитву: (8) Боже великий і вишній, в Тебе одного є безсмертність і в світлі живеш недоступнім. Ти все створіння мудро створив, відокремив світло від темряви і сонце поклав, щоб правити днем, а місяць і зорі, щоб володіли ніччю, нас же грішних вчинив достойними і в теперішню годину стати перед Твоїм обличчям, щоб Тебе визнавати і принести тобі вечірнє славослов’я. Направ, Чоловіколюбче, молитву нашу, немов кадило, перед Тобою і прийми її, як благовонний запах. Дай нам мирний цей вечір і близьку вже ніч; зодягни нас у броню світла; визволь нас від нічного страху і всякої речі, що в темряві з’являється, і дай сон, що його Ти дарував на відпочинок нашій немічності, вільний від усякого маріння диявольського. Владико, давче добра, хай і на нашій постелі, бувши Тобі милими, згадуємо вночі Твоє Ім’я і, просвічувані навчанням Твоїх заповідей, встанемо в душевній радості до звеличування Твоєї доброти, приносячи Твоєму милосердю молитви і моління, за наші і всіх Твоїх людей провини. Відвідай їх задля молитов святої Богородиці.

Бо Ти є Добрий і Чоловіколюбний Бог, і Тобі возсилаємо славу: Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Благословенного всім суботнього вечора!

Слава Ісусу Христу!

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia