Різдво Богородиці

rizdvo  dohorodytsi 4

Неділя 16-та по ЗСД

Nedila 16 po ZSD

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Вхід

Гості он-лайн

На сайті 126 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviate Pysmo 1Неділя 3-тя по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Римлян 5, 1-10

1. Оправдані ж вірою, ми маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа, 2. через якого ми вірою одержали доступ до тієї ласки, що в ній стоїмо і хвалимося надією на славу Божу. 3. Та й не тільки це, але ми хвалимось і в утисках, знаючи, що утиск виробляє терпеливість, 4. терпеливість – досвід, а досвід – надію. 5. Надія ж не засоромить, бо любов Бога влита в серця наші Святим Духом, що нам даний. 6. Христос бо, тоді як ми були ще безсилі, у свою пору, помер за безбожних. 7. Воно навряд чи хто за праведника вмирає; бо за доброго, може, хтось і відважився б умерти. 8. Бог же показує свою до нас любов тим, що Христос умер за нас, коли ми ще були грішниками. 9. Отож, тим більш тепер, оправдані його кров’ю, ми спасемося ним від гніву. 10. Бо коли, бувши ворогами, ми примирилися з Богом смертю його Сина, то тим більше тепер, примирившися, спасемося його життям.

У третю неділю по Зісланні Святого Духа у святій Літургії продовжуємо читати Послання апостола Павла до Римлян, в якому автор впевнено доказує, що спасіння приходить через віру в Ісуса Христа. Бо саме вірою ми оправдуємося перед Богом, навчає апостол. Саме у вірі маємо доступ до спасіння: спасіння вже тут на землі, бо каже св. Павло, що ми стоїмо у цій ласці, і спасіння вічного, оскільки, за словом апостола, сподіваємося побачити славу Божу. Це сподівання є похвалою християн, але такою ж похвалою є і утиски, тобто страждання. У стражданнях якнайбільше виробляється терпеливість, здобувається досвід, живиться надія та проявляється любов Божа, влита в серця Святим Духом. Ця любов Бога перевершує людське розуміння. Не завжди легко є людині зрозуміти, коли хтось віддає своє життя за іншого. Але набагато трудніше є зрозуміти, коли тим іншим є не хтось рідний чи близький, чи бодай добрий, а навпаки, людина недобра, невдячна, байдужа. Каже св. Павло, що мало хто відважується віддати своє життя за добру людину, а за недобру – фактично нема нікого, хто би так робив. А Господь віддав своє життя за людей саме недобрих. Бо хто міг бути добрим перед Богом: усі ж бо жили у гріхах та пристрастях? Так було до Христа, так є і після Його приходу: ми далі живемо у гріхах та пристрастях. Але після смерті і воскресіння Христа ми не є більш тими «недобрими», бо ж оправдані Його кров’ю, вірою в Нього. Якщо ті, що жили до Христа, грішивши, не мали чим оправдатися, то ті, які увірували в Нього, грішивши, мають на оправдання віру. Звісно, що це не означає, що можна добровільно і свідомо грішити, а потім оправдатися вірою, бо така «віра» не оправдує, будучи насправді не вірою, а сповидністю. Каже, отже, апостол Павло, що якщо Господь віддав своє життя за нас, коли ми не мали чим перед Ним оправдатися, коли були безсилі та безбожні, то скільки більше тепер, коли ми віруємо в Нього, дасть нам прощення провин та відверне свій гнів. Якщо Бог полюбив нас безмежно тоді, коли ми були Йому ворогами через гріх, та хотів примирити із собою несказанною жертвою Сина, то скільки більше тепер, коли ми уже не вороги, а друзі Його Сина, бажає, щоб ми не вмерли у грісі, а жили життям вічним.

Ми, що увірували в Христа, справді оправдані та спасенні, справді примирені з Отцем та обдаровані Духом Святим. Справді можемо радіти і веселитись спасінням, нам дарованим. Усі, що увірували в Христа Ісуса, оправдаються Ним. Справді усі. Але усі, що сповидно увірували, а не правдиво, ті не оправдаються вірою. Усі, що не люблять Бога, а тому зумисне нехтують Ним та Його заповідями, не є друзями, але ворогами, навіть якщо й нарікаються іменем християн. Якщо не вірою, то чим зможуть оправдатися? Нічим. Лише віра у Христа оправдує, але віра правдива, щира, діяльна, неповерхнева і нелицемірна.

Марія Ярема

______________________________________________________________________________

PS. Сьогоднішніми роздумами над читанням Апостола 3-ї неділі по Зісланні Святого Духа завершуємо трьохрічний цикл пояснень недільних читань Апостола та Євангелія (Українська парафія свв. Сергія і Вакха).

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia