Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Ювілей Ікони

DSC 3029b

Вхід

Гості он-лайн

На сайті 306 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Sviate Pysmo 1Томина неділя. Діяння Святих Апостолів 5, 12-20

12. Руками апостолів робилося багато знаків і чудес у народі. Усі вони перебували однодушно у притворі Соломона, 13. і ніхто сторонній не насмілювався до них пристати; однак народ хвалив їх вельми. 14. Віруючих дедалі більше й більше приставало до Господа, сила жінок і чоловіків; 15. так, що й на вулиці виносили недужих і клали на постелях і на ліжках, щоб, як ітиме Петро, бодай тінь його на кого-небудь з них упала. 16. Сила людей збиралась навіть з довколишніх міст Єрусалиму, несучи хворих та тих, що їх мучили нечисті духи, і вони всі видужували. 17. Устав тоді первосвященик і всі ті, що були з ним, – то була секта садукеїв, – і, повні заздрощів, 18. наклали руки на апостолів і вкинули їх до громадської в’язниці. 19. Але вночі ангел Господень відчинив двері в’язниці й, вивівши їх, мовив: 20. «Ідіть і, ставши в храмі, говоріть до народу всі слова життя цього».

У неділю після Пасхи, яку звемо Томиною неділею, в першому читанні святої Літургії чуємо розповідь книги Діянь про ріст молодої Церкви та її перші переслідування. Автор книги Діянь стверджує, що Бог засвідчував численними чудесами проповідь апостолів. З іншої сторони, автор каже, що апостоли однодушно перебували на молитві у храмі (притвор Соломона – один із притворів старозавітньої святині). Бачачи чуда та знаки, а також однодушну молитву учнів Христа, народ охоче слухав їх та привертався серцем до спасенного вчення. З даного уривку книги Діянь видно також верховенство апостола Петра. Саме про нього автор каже, що навіть його тінь оздоровляла недужих та біснуватих. Звісно, що таке чудодіяння руками апостолів в ім’я Ісуса Христа не могло залишатися непоміченим єврейською старшиною, яка незадовго перед тим видала Господа Ісуса на страту. Якщо тоді єврейське духовенство та старші видали Христа на смерть через заздрощі (пор. Мт 27, 18), за словом Пилата, то так само і тепер, через ті самі заздрощі накладають руки на учнів Христа. І так як Господь зазнав смерти тоді, коли прийшла Його година, так і тепер апостоли визволяються в чудесний спосіб з в’язниці, щоб прийняти смерть тоді, коли прийде їх година. Ангел-визволитель велить їм знову стати у храмі і проповідувати, незважаючи на небезпеки та заздрощі з боку садукеїв (садукеї та фарисеї – дві течії в юдаїзмі, які дещо відрізнялися вченням між собою, зокрема щодо питання воскресення мертвих та видінь ангелів).

Непохитна віра у Воскреслого та однодушна молитва дозволяли апостолам творити незліченні чуда, тоді як заздрощі та злоба забороняли садукеям радіти спасенням. Тінь апостола позбавляла недуг, тоді як руки садукеїв волокли невинних до в’язниці. Ангел Господень визволяв учнів Христа, тоді як учні Закону їх ув’язнювали. 

І апостоли, і садукеї стверджували, що вірять в одного Бога. Чому ж так по-різному вірять і так по-різному являють світові свою віру? Чи не тому, що віра одних правдива, а інших – мнима? Чи не тому, що віра одних жива і діяльна, а інших – фасадна і мертва? Так і ми, сьогоднішні учні Христа, начебто віримо в одного Бога, але так по-різному. І так по-різному являємо світові нашу віру. Одні з нас вірять навіть в силу тіні святого, а інші у серці творять непроглядні тіні і темряву; одні з нас повні благодаті і свідчення, а інші – повні заздрощів та злоби; одні з нас терплять за віру, а інші спричинюють терпіння. Чи справді ми віримо в одного Бога?

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia