Різдво Богородиці

rizdvo  dohorodytsi 4

Неділя 16-та по ЗСД

Nedila 16 po ZSD

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Вхід

Гості он-лайн

На сайті 114 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Nedila 3 po ZSD 2У третю неділю по Зісланні Святого Духа під час Святої Літургії читається Євангельський уривок проповіді Христа про служіння Богові та довіру до Нього (Мт 6,22-33).

Якщо око лихе, то усе тіло перебуває у темряві, каже Господь, натякаючи на духовний зір: якщо очі серця лихі, то уся людина позбавлена світла. Далі Христос ще виразніше вияснює думку, що означає мати «лихе око» та бути у темряві: це означає служити двом панам. Таке служіння двом господарям, насправді є служінням одному, бо неможливо є служити двом одночасно, як би людина не намагалася цього зробити.

Адже як можна служити Богові та мамоні, якщо Бог є ревнивим і не допускає, щоби Його поклонники поклонялися комусь чи чомусь іншому? Якщо вони поклоняються комусь чи чомусь іншому, відразу перестають бути поклонниками Бога. Не тому, що Бог відкидає, а тому що Він по Своїй природі не може бути рівнопоклоняємий нічому іншому. Якщо хтось намагається вчинити Його рівнопоклоняємим чи то з мамоною, чи то з іншими ідолами, то просто вірить не в того Бога, Якому ніщо не є рівнопоклоняєме. Мати «лихе око», отже, означає не бачити Того, Кому Єдиному належить служіння. Блукати у темряві означає служити комусь чи чомусь, що не є Богом.

Господь Ісус детально роз’яснює, що служити Богові неможливо, якщо не вміти Йому довіряти. Довіряти у всьому, починаючи від їжі, пиття та одежі. Не каже Господь не працювати, щоби мати їжу, пиття та одежу, але каже не турбуватися. Каже довірити Йому турботу та не журитися тим, що буде в прийдешньому дні. Бо якщо побиваємося тим усім, то отже служимо мамоні, а не Богові. То отже є поганами, а не християнами.

Христос говорить дбати найперше про Царство Небесне, тобто про спасіння, а все решта, що є необхідне для життя у царстві земному, Отець подасть Своєю владою і мудрістю. Це означає щоденно вибирати Бога, а не мамону. Якщо більш конкретно, то це значить сьогодні позичити гроші тому, хто в потребі, без певності, що завтра мені самому вони не знадобляться. Це значить сьогодні не дати хабар без певності, що завтра мене не виженуть з навчального закладу. Це значить сьогодні зодягнути бідного в свою одіж без певності, що завтра мені не бракуватиме цього одягу. Це значить сьогодні приділити час потребуючому без певності, що на завтра встигну зробити усе необхідне. Це значить сьогодні прийняти сироту без певності, що завтра матиму хліб для своїх дітей. Це значить сьогодні вибирати Царство Боже без певності, що завтра буду жити на землі.

Дехто скаже, що це безвідповідальність по відношенню до своїх рідних, дітей і т.д. Позбавляти їх доброго майбутнього заради спасіння своєї душі? Відбирати хліб у дітей і давати його щенятам? А чи певні ми, що зможемо забезпечити дітям завтра добре майбутнє, якщо сьогодні знехтуємо Богом, Який тримає їх при житті та здоров’ї? І чи певні ми, що наші діти чи рідні, тому що вони наші, більше гідні любові, ніж інші, тому що вони не наші?

Неможливо служити Богові і виконувати Його заповіді, якщо не сьогодні. Бо якщо сьогодні Йому не служу, а турбуюся про завтра, думаючи, що завтра, коли залагоджу усі справи, почну Йому служити, обманюю себе самого. Сьогодні може бути останнім днем і якщо сьогодні не служу Богові, то завтра не перестану служити мамоні.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia