Неділя 19-та по ЗСД

Nedila 19 po ZSD 1

Покров Богородиці

Pokrova 2

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 98 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Nedila 19 po ZSD 1У дев’ятнадцяту неділю по Зісланні Святого Духа читається фрагмент Євангелія від Луки, у якому подається частина Нагірної проповіді Ісуса Христа про любов до ворогів (6,27-36).

Пропонуємо коментар деяких Святих Отців Церкви та ранньохристиянських письменників на даний євангельський уривок.

27. А вам, що слухаєте, кажу: Любіть ворогів ваших, добро чиніте тим, які вас ненавидять, 28. благословляйте тих, які вас проклинають, моліться за тих, що вас зневажають. 29. Тому, хто б’є тебе в одну щоку, підстав і другу; хто ж бере в тебе свиту, не борони й одежі. 30. Дай кожному, хто тебе просить; хто бере щось твоє, не допоминайся.

31. І як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само. 32. Коли ви любите тих, що вас люблять, яка вам заслуга? Таж бо й грішники люблять тих, що їх люблять. 33. І коли чините добро тим, що вам чинять, яка вам заслуга? Та й грішники те саме чинять. 34. І коли ви позичаєте тим, від кого маєте надію назад узяти, яка вам заслуга? Адже і грішники грішникам позичають, щоб відібрати від них рівне.


Любити своїх ворогів – це любити світ

Ось чому, якщо усвідомимо це, нам наказується і разом з тим забороняється любити світ; забороняється любити його, коли нам сказано: Не любіть світу (1 Йо 2,15); наказується нам любити його, коли нам сказано: Любіть ворогів ваших. Нашими ворогами є якраз світ, який нас ненавидить. Нам забороняється отже любити в світі те, що в самому собі світ любить, і наказується любити в світі те, що в самому собі світ ненавидить, тобто діло Боже і незліченні радості Його благости. Хоча світ любить те, що саме в собі спотворює і ненавидить природу, ми не повинні любити в ньому пороки і мусимо любити, натомість, природу. Так чинячи, ми його будемо любити і будемо його ненавидіти в правильний спосіб, в той час, коли його часто любиться і ненавидиться в спосіб помилковий.

Святитель Августин Іппонський, Коментар на Євангеліє святого Йоана 87,4.

 

Християни і любов до ворогів

Дійсно, любити друзів це загально прийнято для всіх, любити ворогів натомість прийнято лише для християн.

Тертуліан, До Скапули 1,3.

 

Чеснота любові

Для цього наказується любов, коли сказано: Любіть ворогів ваших, щоб сповнилося те слово Церкви, яке ми вже перед тим передали: Наказуйте для мене любов (Пісня пісень); в дійсності любов наказується, коли формуються заповіді любові. Дивися, як Він (Христос) розпочав від справ вищих, ставлячи Закон за плечима Євангельських блаженств. В той час, коли Закон наказує відплату помсти (див. Вих 21,23-36), Євангеліє пропонує любов замість ворожнечі, благовоління замість ненависті, доброзичливість замість прокляття, допомогу для переслідувачів, витривалість для голодного і дар нагороди. Наскільки досконалішим є атлет, що не відчуває образи!

Святитель Амвросій Медіоланський, Викладення Євангелія від Луки 5, 73.

 

На хресті Ісус молиться за своїх убивць

І (Христос) прикладом підтвердив те, що сказав на словах. Поставлений на хресті так говорив про своїх переслідувачів, які Його ображали: Отче, прости їх, бо не знають, що роблять, щоб заступитися за своїх наклепників, яким зміг простити Він сам.

Святитель Амвросій Медіоланський, Протести святого Йова 2,2, 6.

 

Молитися за ворогів означає співдіяти для їхнього добра

Є людською справою, що коли хто має справжні мотиви, щоб показатися ворогом, намагається оправдатися; однак є справою благородною, якщо трапиться стати ворогами через те, що говорили правду, як каже святий Павло: Невже я ворогом став вашим, говоривши вам правду? (Гл 4,16). Дещо подібне є те, що говориться в Псалмах: Хіба я, Господи, не ненавиджу тих, що тебе ненавидять? (Пс 139,21). Це не слід розуміти як ворожість, що ставить перед собою зло, але ворожість, що хоче запобігти злу, яке виливається на багатьох. Гідний подиву той, хто сам чи також за допомогою інших, виявляє всю можливу допомогу, або, як крайній засіб, потрібно молитися, щоб була покарана та жахлива звичка, тобто була викорінена від того, в кого знаходиться. Саме це навчається, коли говориться: Моліться за тих, що гонять вас, і: Любіть ворогів ваших (Мт 5,44). Хто не любить в спосіб поверхневий, співдіє також на добро ворога.

Євсевій Кесарійський, Коментар на Псалми 1,3.

 

Милосердна особа терпить несправедливість

Але я кажу, якщо милосердний не перевершить справедливість, не є милосердним. Тобто, мусить бути милосердний до людей, не лише даючи своє, але також переносячи несправедливість невимушено та з радістю. Отже, не утверджує і не вимагає цілковитої справедливості в своїх відношеннях з ближнім, але матиме милосердя до нього. І так, після того, як перемогла справедливість з милосердям, зможе увінчатися короною, не тією справедливих згідно з Законом, але тією досконалих згідно з Новим Союзом.

Також Старий Закон наказує, щоб дати бідному те, що належиться, накрити його, якщо бачимо його нагим, щоб любити свого ближнього як самих себе, не чинити беззаконня і щоб не обманювати; але досконалі принципи Нового Союзу наказують понад те: Дай тому, хто в тебе просить, а хто хоче позичити в тебе, не відвертайся.

Більше того, Євангеліє не тільки тобі наказує, щоб переносити з радістю шкоду дібр та інший речей поза тобою, але також, щоб дати твоє життя задля любові твого ближнього.

Ісаак Ніневійський (Ісаак Сирин), Аскетичні бесіди IV.

 

Закон Старого Завіту перетворений

Око за око (Вих 21, 24) – це досконалість справедливості; Тому, хто б’є тебе в одну щоку, підстав і другу – це повнота благодаті. Тоді як обидва (Закони) мають повсякчас свої критерії, Він (Господь) запропонував їх нам шляхом двох подальших Завітів. Перший Завіт мав як надолуження забиття тварин, тому що справедливість не дозволяла, що один мусів би вмирати замість іншого. Другий Завіт був встановлений завдяки крові одного чоловіка, який з своєї благости пожертвував себе самого за всіх нас (див. Єв 9,11-14). Один отже принцип, інше сповнення. Той, в Якому знаходяться як початок, так і сповнення, є досконалим. У випадку тих, що не розуміють, початок і кінець є чужими одне одному.

Тому цей принцип «образа за образу» був справді перемінений. Якщо шукаєш досконалості, тому хто тебе вдаряє, підстав і другу щоку.

Преподобний Єфрем Сирійський, Коментар на Чотириєвангеліє 6, 11-12.

 

Стефан є прикладом любові до ворогів

Як ти зможеш любити твоїх ворогів та молитися за ворогів і переслідувачів? О чи зможеш переносити це, якщо ти не зміцнив терпеливість і терпимість? Подивімося що трапилося Стефанові? Коли був вбитий через насильство та каменування юдеїв, не вимагає помсти, але прощення для свої убивців, кажучи: Господи, не постав їм цього за гріх (Ді 7, 60). Ось таким був найсправедливішим перший мученик за Христа, випереджуючи своєю славною смертю мучеників, що мали прийти, не був лише проповідником страждань Господніх, але також наслідником Його лагідної терпеливості.

Кипріан, Чеснота терпеливості 16.

 

Давайте, не сподіваючись повернення

Позичайте, не чекаючи назад нічого. І що за позичення є те, каже, що не сподівається на повернення. Вважай на силу слів і полюбиш лагідність законодавця. Коли маєш намір заопікуватися бідним для Господа, це одночасно є даром і позичкою: даром – тому що не очікується бути відплаченим, але позичкою – з причини величини дару Господнього, що відплачує в свій час і що, отримуючи невелике через бідного, дасть з цього велике взамін.

Святитель Василій Кесарійський, Гомілії на Псалми ІІ, 14, 5.

 

35. Ви ж любіть ворогів ваших, добро чиніте їм, і позичайте, не чекаючи назад нічого, а велика буде ваша нагорода, й будете Всевишнього синами, бо він благий для злих і невдячних. 36. Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний.

 

Бачити Божий образ в людському милосерді

Сліди Божественного образу ясно пізнаються не через подібність плоті, яка піддається змінам, але через розсудливість духу, справедливість, здержливість, відвагу, мудрість, вихованість та цілий хор чеснот, що, присутні через сутність в Бозі, можуть бути в людях завдяки зусиллю і наслідуванню Бога, як сповіщає також Господь в Євангелії коли каже: Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний, або: Тож будьте досконалі, як Отець ваш небесний досконалий (Мт 5,48).

Ориген, Начала IV, 4, 10.

 

Милосердя – одна з прикмет Бога

У безпосередній близькості, так би мовити, з чеснотами (…) є співчуття, про яке Він (Христос) далі згадує. В дійсності це дуже добре і дуже до вподоби Богові та придатне в найвищому ступені для побожних душ. Може бути достатнім для нас враженням в нашому умі, що співчуття є властивістю Божественної природи. Будьте милосердні, каже, як і Отець ваш небесний милосердний.

Святитель Кирило Олександрійський, Коментар на Луку, гомілія 29.

 

Милосердя для праведних і неправедних

Молимося за тебе, за все, щоб ти міг досвідчити Христове милосердя. В дійсності Він навчив нас молитися за наших ворогів, коли сказав: Будьте лагідні і милосердні, як і Отець ваш небесний милосердний. Можемо спостерігати, що Всемогутній Бог є лагідний і милосердний, дозволяє світити сонцю на праведних і на неправедних та посилає дощ на святих і на злих; і всіх їх, сказав нам, судитиме.

Юстин, Діалог з Трифоном 96.  

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia