Різдво Богородиці

rizdvo  dohorodytsi 4

Неділя 15-та по ЗСД

Nedila 15  po ZSD

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 109 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Nedila 14 po ZSD 4Чотирнадцята неділя по Зісланні Святого Духа, у яку читається притча про весільний бенкет (Мт 22, 1-14), знову ставить перед очі вірних природу Царства Божого. Промовистим є кінцеве речення-висновок притчі: «Багато бо покликаних, але вибраних мало». Якби не контекст притчі, то цей висновок мав би здаватися доволі дивним. Чи залежить від людини те, що вона стається вибрана або невибрана, покликана або непокликана? Хіба не хтось інший, а не вона сама, її кличе та вибирає? Згідно з притчею виглядає, що запрошені самі були винуватцями своєї невибраності. Адже їх кликали і то не раз, але вони вибрали щось інше, аніж відгукнутися на запрошення, тому в кінцевому результаті стали непричасними до весільного бенкету, а отже сталися невибраними.

Але сталися невибраними не через волю Того, Хто запрошував, а через свою волю. Невибраним став також той чоловік, що прийшов без належної одежі. Очевидно цей чоловік мав спромогу вбратися в таку належну одежу, однак знехтував цим. Адже якщо це було б якимось чином для нього неможливим, він би відрік щось у свій захист, будучи в небезпеці. Він однак мовчав.

Господь покликав і вибрав кожного з нас, щоб ми йшли у цей світ і принесли Йому плід. Не можемо Йому закинути, що когось Він покликав, а нас – ні, чи когось вибрав, а нас – ні. Насправді усі ми покликані і вибрані Богом ще перед заснуванням світу. Однак ми здатні завдяки своїй недобрій волі знехтувати покликанням і вибрати бути невибраним. Поле, крамарство, інші клопоти більш і менш важливі позбавляють нас часу на те, щоб вбратися в весільну одежу (діла милосердя, чеснотливе життя, чистота серця) та прийти на весільний бенкет (Царство Боже). Ми ж натомість у буденній одежі чинимо буденні справи, а потім, в кінці всіх віків будемо дивуватися великою несподіванкою: Царство Боже не поле і не ринок, а бенкет, на який не можна з’явитися в одежі робітника чи купця.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia