Неділя мироносиць

Myronosytsi 1

Пасхальний період

Voskresinnia 1 - Копія

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 90 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

06052012195В неділю, 6 травня 2012 р., Божественну Літургію в церкві Свв. Сергія і Вакха в Римі відслужив о. Марко Дурлак із Словаччини. Із ним співслужили о.д-р Марко Морозович, професор Вашингтонського Католицького Університету, та о. диякон Адам Матрас, ТІ. Нижче пропонуємо текст проповіді, яку о. Марко виголосив під час Святої Літургії.

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Христос Воскрес!

Дорогі отці, дорогі браття і сестри!

Коли в Церкві говориться про переслідування, про гоніння, ми зазвичай маємо на увазі або переслідування християн в перших віках, під час перших трьох століть, коли помер і святий Великомученик Юрій, воїн, якого свято ми сьогодні празнуємо, або маємо на увазі переслідування християн наших вдома, на наших землях двадцять-тридцять років тому, коли ми жили, коли наша Церква жила,06052012197 таким життям у катакомбах, або сьогодні можемо говорити про переслідування, таке більш рафіноване, з боку журналістів, які дуже радо шукають різні скандали церковні, і таким способом також робиться таке переслідування, не кроваве, але все одно жорстоке. Є ще інше переслідування Церкви, яке є позитивним. Як може бути переслідування позитивним? Це є переслідування з боку Бога, Який переслідує людину. Господь переслідує людину. Як Господь переслідує людину? Своєю любов’ю. Коли почалося це переслідування з боку Господа? Почалося в раю, коли Господь промовив до Адама: «Адаме, де ти є?» І це питання «Адаме, де ти є?» не означає, що Господь цього не знав, бо Він є Всевідучий. В цьому питанні криється шукання людини, Бог хоче сказати: «Адаме, хоч ти і переступив заповідь, яку я тобі дав, все-одно я тебе не покидаю, і тому кажу: де ти є, питаю, я тебе буду переслідувати своєю любов’ю». Цей досвід дуже гарно розказав цар Давид в одному із своїх псалмів, де звертається в цьому псалмі, як в молитві, до Господа, кажучи: «Господи, Ти мене оточуєш спереду і ззаду, і кладеш на мене свою руку, якщо я зійду на небо, Ти там є, навіть коли зійду до аду, Ти там є, хоч би я взяв на себе крила і не знаю, куди б полетів, і там Тебе знайду», – бо Ти мене переслідуєш, Ти завжди є попереду своєю любов’ю. Коли Господь Ісус Христос говорить притчу про доброго пастиря, говорить так: «Пастир добрий, якщо є добрий, покидає дев’яносто дев’ять овець своїх і йде шукати ту, яка загубилася». І що говорить важливе: «Доти її шукає, допоки не знайде». Ніколи не скаже: «Вже досить, я вже замучився». Доти буде шукати, доки не знайде, і не дасть собі спокою. І це є то переслідування Господа, переслідування людини з боку Господа своєю любов’ю.

І чого я це кажу? Ми сьогодні читаємо Євангеліє про розслабленого, про паралітика, якого Ісус ізцілив в Єрусалимі, паралітика, який є образом дуже великої людської біди. Ви самі знаєте, якщо мали або маєте нагоду опікуватися хворими людьми, знаєте, як важко є з хворими людьми говорити, як вони через свою хворобу можуть бути дуже нервові. І вони, може навіть не усвідомлюючи собі, змушують людей здорових, щоб їм служили так, як вони хочуть. І всі повинні приділяти їм увагу, бо вони є хворі і їх треба жаліти. Ісус звертається до паралітика з питанням: «Хочеш бути здоровим?» І ми очікували би, що той чоловік закричить, скаже: «Ти що сліпий? Ти не бачиш, що я тут сиджу, то ясно, що я хочу бути здоровим? Бо всі ми тут хочемо бути здоровими». Уявіть собі цей образ багатьох людей хворих, бо Євангеліє говорить, що тільки один ізцілився, той, хто перший зайшов у воду, коли вода зрушилася. І уявіть собі, коли це сталося, як всі кидалися в ту воду, і кожен кричав: «Я! Я ! Я!». І відштовхували один одного. І цей чоловік, втративши будь-яку надію, каже: «Господи, я нікого не маю, хто б мене взяв і заніс у воду». І це є повна безнадія людини, відчай. І тому Господь каже: «Візьми ліжко і йди, бо я є тут для тебе, бо я є Той, Хто переслідує людину». Бог, Який запитав: «Чи хочеш бути здоровим?» – це не інший, а той самий, Який колись в раю запитав: «Адаме, де ти є?» І через це питання Він сам хоче нам показати, що Бог є для нас дорога, коли ми не знаємо куди йти. Як нам здається, що ми загублюємося в темряві, Він, а не хто інший, для нас є Світло. Коли ми маємо спрагу щастя, то Він сам, а не хто інший, для нас є Джерелом води живої. І тому нам треба про це завжди пам’ятати, що нас переслідують не тільки ті, які нам можливо бажають зла, а в першу чергу нас переслідує Господь своєю любов’ю, тому що бажає нам тільки щастя і добра.

Я хотів би закінчити одним літургійним текстом, який ми співаємо на Вечірні, тому що ці тексти літургійні нашої Церкви є великим скарбом Божої премудрости. В одній з стихир так співаємо: «При Овечій купелі лежала немічна людина і, бачивши Тебе, Господи, кликала: Не маю чоловіка, що вкинув би мене в зрушені води! Бо коли я доходжу, то інший мене випереджує і стає здоровим, а я далі лежу немічний. І змилувався Спас та й каже до нього: Задля тебе я став людиною, заради тебе я воплотився, а ти кажеш: – Не маю чоловіка. Візьми твою постіль і ходи! Все Тобі можливе, все слухає Тебе й підкоряється, тож, як чоловіколюбець, пом’яни, Спасе, всіх нас і помилуй».

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia