Неділя мироносиць

Myronosytsi 1

Пасхальний період

Voskresinnia 1 - Копія

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 90 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

PICT0148У неділю жінок мироносиць, 29 квітня 2012 р., в українській парафії святих Сергія і Вакха в Римі відслужив Божественну Літургію та виголосив проповідь о.Тарас Барщевський, бібліст, викладач Українського Католицького Університету у Львові. Нижче подаємо текст проповіді, яку о.Тарас виголосив під час Божественної Літургії.

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.
Христос Воскрес!

Сьогоднішнє Євангеліє, великою мірою, описує події, які відбулися в перший день тижня по суботі рано-вранці.

Однак слід зрозуміти, що не йдеться тільки про якесь відтворення хронології чи історичних подій. Про це нам каже і сама наша Літургія, яка розмістила це Євангеліє «першого дня тижня рано-вранці» аж на третю неділю після Пасхи. Минулого тижня ми згадували іншу подію – появи Ісуса учням, і Тому, який прийшов там один тиждень пізніше, бо в перший день не побачив Ісуса і не увірував. І можливо саме це, як наша Літургія розкладає ці Євангелії, є певна підказка, як треба розуміти цю сьогоднішню подію. Коли Ісус з’явився Томі, є одне речення, є одне слово Ісуса, яке Він йому каже: «Блаженні, щасливі, ті, що не бачили і увірували».

І насправді, коли ви уважно слухали сьогоднішнє Євангеліє, ви могли зауважити, що мироносиці не бачили Ісуса, ще не бачили, але вони Його побачать. Як? Сьогодні я хотів би трохи застановитися саме над тим, як мироносиці дійшли до того, щоби побачити Воскреслого Ісуса. В першу чергу слід однак застановитися над тим, хто є ці мироносиці? Знаємо навіть їхні імена: Марія Магдалина, інша Марія, мати Якова, Саломія. Однак не так важливі їхні імена, але те, що це є ті жінки, практично єдині, свідки того, як Ісус Христос страждав, як Він помер і де Його поховали. Апостолів не було у цих трьох моментах і практично ніхто навіть не знав, де мало би знаходитися тіло Ісуса, окрім цих жінок, які бачили Христові страждання і муки, які бачили Його померлого і похованого.

І що вони роблять? Ці жінки збираються вчинити одне діло милосердя для Ісуса. Згідно з єврейськими звичаями покійника потрібно було намастити олією ще перед тим як покласти в гріб. І це не встигли зробити в п’ятницю, бо вже наближалася субота, та й не було часу, і жінки збираються вчинити одне діло милосердя, дуже цікаве діло милосердя. Бо якщо ми навіть даємо щось бідним, якщо ми даємо потребуючим, чи комусь допомагаємо, як би там не було, хтось інший чи вони самі, можуть нам віддячитися, а покійник – ніяк. Насправді це є стовідсоткове діло милосердя: зробити щось, що насправді самому покійникові непотрібне, бо він вже помер. Отже, з цим наміром намастити тіло Ісуса вони ідуть. І тут їхній намір міняється. Вони не знайшли Того, Кого хотіли намастити, і тоді вони починають шукати за Ісусом. А як можна знайти Ісуса? Як вони Його впізнали? В цьому нам може допомогти інше Євангеліє – Євангеліє від Івана. Євангелист Іван описує ці відвідини гробу, але лише Марією Магдалиною. Євангелист каже, що Марія Магдалина, теж рано-вранці, вже раз звістивши апостолам, що Ісуса не знайшли, знову повертається до гробу, заглядає до нього і не бачить в нім нікого. І тут чує голос: «Кого шукаєш?» Марія, видно, мусіла трохи голову повернути, і каже: «Взяли мого Господа і не знаю, де Його поклали». Вона думає, що це садівник, вона не пізнає Ісуса. Уявіть собі, як можна не впізнати рідну людину, як можна не впізнати того для кого ти хотів жити, віддати своє життя? Марія Магдалина не бачила Його заледве три неповних дні і вона не впізнає Ісуса. Можливо саме тому, що вона шукала покійника, а не живого. Але тоді Ісус кличе її по імені: «Маріє!» І Марія вповні обертається до Ісуса і кидається Йому в ноги. Якщо гарно намалювати собі цю сцену, ми можемо побачити одну дуже цікаву деталь. На початку цієї сцени, цього Євангелія, Марія заплакана, сумна і вона дивиться в гріб, в кінці цієї сцени вона щаслива, рада і вона обернула спину гробові. Воскреслий Христос знаходиться з іншого боку смерті.

Я думаю, що це є велика благовість для нас сьогодні. Ми не йдемо вперед до смерті, ми не крокуємо до смерті, ми смерть уже давно покинули за собою в той день, коли нас охрестили. Ми тоді народилися наново для вічного життя, ми обернули плечі, спину гробові і тепер йдемо у напрямку Воскресіння. Коли сьогодні, завтра, в цей тиждень хтось поспитає нас: «Чи ви бачили Воскреслого Христа?» – як ми відповімо? На початку проповіді я вас привітав «Христос Воскрес!» і ви підтвердили: «Воістину Воскрес!» Однак це може сказати тільки той, хто бачив – бачив Воскреслого Христа. Ісус каже Марії Магдалині, де вона Його має бачити і може бачити. В Церкві, у спільноті братів і сестер, які, можемо сказати, також всі ми, пережили смерть і можемо перед цілим світом свідчити, що Христос Воскрес. Це не ілюзія, це не фантазія, це не якісь наші мрії, я думаю, якщо ми насправді, тільки трохи подумаємо, скільки разів ми вижили, скільки разів ми переступили цей поріг смерті. Завдяки кому? Тому, Хто цю смерть переміг. І коли ми співаємо воскресний тропар, що Христос Воскрес і смертю смерть переміг, то ми визнаємо, що це Він своєю смертю переміг нашу смерть, не тільки свою. Отже, ми можемо свідчити, ми можемо відповісти тим, що нас будуть питати: «Ви бачили Воскреслого Христа?» Так, ми бачили. І свідченням цього є наша сьогоднішня присутність тут, на цій Літургії. Всі ми, що сьогодні тут зібрані, є свідченням того,  що Христос Воскрес і переміг смерть. Всі наші брати і сестри, всі ми, якщо так взяти за людською логікою, вже давно мали би не жити. Пригадаймо собі тільки роки підпілля нашої Церкви, пригадаймо те, як переслідували, вбивали, а сьогодні ми живі і свідчимо – свідчимо перемогу Христа над смертю у власному житті. Амінь.

Христос Воскрес!

                                                                                                                                                                                                                                                                
 

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia