Неділя по Богоявленні

Nedila po Bohojavleni

Неділя про Закхея

Nedila pro Zakxeja

Богоявлення Господнє

Bohojavlennia 2

Гості он-лайн

На сайті 145 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

MykolayПравилом віри і образом лагідности, учителем повздержности явила тебе твоєму стаду всіх речей істина. Ради цього придбав ти смиренням високе, убогістю – багате, отче, священноначальнику Миколаю. Моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші, – співаємо у день пам’яті св. Миколая, а також щочетверга (кожен четвер присвячений спомину свв. апостолів та святителя Миколая). Тропар звіщає нам, що св. Миколай є правилом віри і образом лагідності, тобто він є зразком правдивої, а не сповидної віри у Христа, а також зразком правдивої, а не сповидної лагідності. Святитель став правилом віри, бо не дозволяв собі нехтувати постановами чи заповідями, що випливають із віри, але був водночас і образом лагідності, бо не дозволяв собі залишатися байдужим до людських почувань. Св. Миколай названий також учителем повздержности, тобто наставником у стриманості. І справді він був наставником у стриманості, бо те, що святитель вільно роздавав іншим свої добра, свідчить про його повздержність у відношенні до матеріального і суєтного.

Тропар виразно вказує, що ми називаємо св. Миколая правилом віри, образом лагідности і учителем повздержности не тому, що так собі самі уявили чи такі риси самі приписали цьому великому святому, а тому, що так нам (стаду розумних овець) об’явила всіх речей істина, тобто сам Господь.

Завдяки вірі, лагідності і повздержності Мирлікійський чудотворець спромігся придбати собі «висоту» імені – його пам’ять святкують і на християнському Сході, і на Заході, а також «багатство» ласк, які щедро роздає тим, які просять. Висота імені здобута святим через смирення, а багатство ласк – через убогість. Чи став би святим Миколай, якби не мав смирення, а чванився тим, що допомагає вбогим? І чи став би він знаним, якби хотів у житті збирати матеріальні добра для себе, а не ділитися ними з іншими? Звісно, що ні. Натомість св. Миколай придбав смиренням високе, а убогістю багате і молиться сьогодні за нас, щоб і ми були правилами віри, образами лагідности, учителями повздержности.

Марія Ярема

Ікона св. Миколая Чудотворця з іконостасу української церкви свв. Сергія і Вакха в Римі. Написана олійними фарбами на полотні в 1943 році в Парижі. Автор – Олександр Савченко-Більський, знаний у світі український іконописець з Чернігівщини.  В 40-і роки ХХ століття він зробив іконостас для церкви святого Володимира Великого, що на Сен-Жермені в Парижі, який зараз прикрашає український храм святих Сергія і Вакха та Жировицької Богородиці в Римі.

DSC 2900b

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia