Неділя по Богоявленні

Nedila po Bohojavleni

Неділя про Закхея

Nedila pro Zakxeja

Богоявлення Господнє

Bohojavlennia 2

Гості он-лайн

На сайті 143 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

DSC 3120bЧому в неділю обов’язково слід іти до церкви, а не можна просто і щиро помолитися вдома? Невже Господь не чує молитов, промовлених вдома? Невже неодмінно Богові потрібно, щоб ми втомлювали себе вставанням зранку, добиранням до храму, тіснявою у ньому і т.д.? Або чому не можна побожно «вислухати» святу Літургію по радіо, не виходячи з дому? Багато-хто має спокусу відповідати на це питання таким чином: «Церква (церковники) собі це придумали з власних егоїстичних мотивів, як-от збирання коштів, перебування в центрі уваги тощо».

Але якщо відповісти собі на це питання не так поверхнево, а бодай трохи вглиблюючись у джерела власної віри, то християнин відразу помітить, що річ не у вигадках церковних осіб. Адже про необхідність спільної молитви свідчить нам Святе Письмо, зокрема книга Діянь Апостолів, де читаємо про життя і молитву перших християнських спільнот.

З послань апостола Павла також розуміємо, що християни сходилися на спільну молитву. Якщо би Господь хотів, щоб ми осягали спасіння поодинці, то навіщо би засновував свою Церкву? Навіщо апостоли покладанням рук передавали уряд служіння у Церкві іншим людям – єпископам (пресвітерам) та дияконам? Чи звершувалась коли-небудь Євхаристія поза церковним контекстом? У Святому Письмі виразно вказано, що християни збиралися на ламання Хліба, тобто на Євхаристію (пор. Ді 2, 42.46; 20, 7.11). Не сказано, що хтось один міг здійснювати це велике таїнство, але лише у спільності. Звісно, ранні християни ламали хліб по домах, а не в храмах, але пов’язано це було з тим, що вони не могли мати святинь, так як були переслідувані. Для здійснення Євхаристії не достатньо також просто спільноти осіб, а потрібна присутність пресвітера. Це також однозначно випливає з вище поданих уривків Святого Письма.

А чому не можна не йти до храму у неділю, якщо хтось все-одно не причащається? По-перше, Господь сказав, що перебуватиме серед тих двох-трьох, які зібрані в Його ім’я (пор. Мт 18, 20), а у храмі молиться не просто двоє-троє, а ціла спільнота віруючих певної місцевості. По-друге, такий християнин повинен бачити щонедільне причащання інших і сповнюватися палким бажанням й самому стати причасником Тіла і Крові Господніх.

«Молитися можна також вдома, але ти не можеш вдома молитися так, як у Церкві, де є багато людей, де голос здіймається до Бога одним серцем. Тут є щось більше: єднання духа, згода душі, зв’язок любові, молитви священиків», – стверджує св. Йоан Золотоустий.

Як висновок, слід сказати, що молитися вдома є добрим і дуже потрібним, однак особиста молитва не може замінити собою молитви у храмі в спільноті віруючих, яка збирається навколо Євхаристії. Якщо щоденно молимося особисто, то у неділю та свято слід молитися як особисто, так і літургійно (слово «літургія» з грецької мови означає «спільна справа»). Звичайно, ми заохочені до літургійної молитви і в інші дні, ніж неділя чи свято, але на відміну від буднів, неділя і свято, тобто особливі дні для християн, не можуть бути позбавлені спільнотної молитви у храмі. Бо в такому разі ми перетворюємо ці особливі дні у звичайні будні, навіть якщо не виконуємо важкої праці.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia