Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Різдвяний піст

Rizdvo Xrystove 13

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті один гість та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

zolotoustУ день пам’яті св. Йоана Золотоустого, архиєпископа Царгородського, співаємо у тропарі: Уст твоїх благодать, засяявши як світлість вогню, вселенную просвітила, не срібролюбія скарби світові придбала, висоту смиренномудрія нам показала, але, твоїми словами навчаючи, отче Йоане Золотоустий, моли Слово, Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Тропар всіляко підкреслює те ймення, яким нарекла Церква св. Йоана, – Золотоустий, тобто той, хто має «золоті» уста. Благодать уст цього великого мужа засяяла як світлість вогню, – сказано в піснеспіві. Метафора вогню у відношенні до уст є досить вживаною на позначення того, що слово здатне «запалювати» інших, тобто спонукати їх до чогось великого, а водночас здатне «просвітлювати», тобто спонукати до розуміння чогось незнаного. Слово святителя Йоана справді запалювало і просвічувало інших. Молитвами, ним укладеними, ми по сьогодні запалюємося і просвічуємося у святій Літургії.

Тропар виразно вказує, що найменування св. Йоана Золотоустим не має нічого спільного з тлінним земським золотом, але із «золотом» в духовному розумінні. Тому й сказано в піснеспіві: Уст твоїх благодать… не срібролюбія скарби світові придбала, висоту смиренномудрія нам показала. Під сріблолюбством розуміється любов до майна, яка була далекою св. Йоанові, адже він скитався по вигнаннях через те, що любив правду і мудрість, а не срібло і золото. Під золотоустістю ж Йоана розуміється любов його серця і уст до смирення і мудрості. Лише така любов є справжнім «золотом».

В кінці піснеспіву просимо архиєрея Йоана Золотоустого, щоби він молився за нас до Христа – Слова Божого. Христос є тим Словом, Яке вирікали уста св. Йоана для світу. Тому й уста Йоана названі золотими. Тому й осяйність тих уст просвітила вселенну.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia