Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 98 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

DSC 8938У неділі шостого гласу Церква молиться: Спаси, Господи людей Твоїх і благослови насліддя Твоє (Пс 28 (27), 9). Це прохання може виглядати дивним для християн, які знають, що вже одержали спасіння у Христі Ісусі. Саме це спасіння, отримане через життя, смерть і воскресення Господа, оспівуємо і святкуємо кожної неділі, збираючись у храмах. А однак продовжуємо просити: Спаси, Господи, людей Твоїх…

Слід розуміти цю першу частину прохання у зв’язку з другою: Благослови насліддя Твоє. Справді ми вже є спасенні Христом, але ще не осягнули спасіння, тобто ще не сподобилися увійти до Царства. Це приблизно так само, як людина вже отримала спадщину, але ще не прийняла її в свої руки, а лише знає, що спадщина їй належить. Так і ми: вже отримали спасіння у Христі, воно є нашою спадщиною, але ще не прийняли його.

Тому і просимо Господа, щоби Він благословив нас, щоб ми були здатні прийняти спасіння, Ним дароване. Бо ж для того, щоб його прийняти, потрібно звершувати біг життя у правильному напрямку – до Царства. Ми ж часто буваємо хиткі і рухаємося хаотично або в протилежному, ніж потрібно, напрямку, або ж стоїмо на місці. А як можна отримати спадщину, якщо не прийти і взяти її у володіння, а стояти на місці або йти в інший бік? Тому і просимо Господа, Який вже спас нас, дарувавши вічне життя, щоби Він спас тепер також наші ноги від блукання в напрямку до тимчасового і наші руки від простягання не до дарованого спасіння, а до минущих речей. Просимо Його, щоб Він благословив нас, щоб нам не помилятися у життєвих виборах, які або наближають, або віддаляють від блаженного спасіння. 

Дійсно гарний образ вжито у цьому недільному прокімені: ми, люди, названі насліддям Божим. Тобто ми є реальними спадкоємцями або ж наслідниками Бога, Його Царства, Його блаженства. Потрібно лише прийти і отримати оцю невимовну спадщину, вже подаровану.

До Тебе, Господи, взиватиму, Боже мій, щоб не відвертався Ти мовчки від мене (Пс 28 (27), 1), – співаємо в стиху до прокімена. Справді, щиро взиваючи до Бога, ніколи не зблудимо з дороги в правильному напрямку до осягнення спасіння. А Він не відвертатиметься від того, хто Його шукає, бо Сам першим пошукав і знайшов нас, подарувавши усім нам спасіння.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia