Неділя 19-та по ЗСД

Nedila 19 po ZSD 1

Покров Богородиці

Pokrova 2

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 77 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

IsusУ неділі восьмого гласу у святій Літургії співаємо як прокімен наступні слова з 76 (75) псалма: Помоліться і воздайте Господеві, Богу нашому (стих 12). Прокімен запрошує нас найперше до молитви, а опісля – до воздавання. Молитва є воздаванням Богові слави чи подяки, перепросьби чи прохання. А про яке воздавання може йти мова в другій частині прокімена? Про воздавання свого часу і сили, таланту і праці, слів і помислів, почувань і турбот. Про воздавання усього себе разом з усіма своїми труднощами і успіхами, радощами і смутками. В широкому смислі слова молитва є оцим воздаванням себе у всьому своєму життєвому досвіді. Молитва неможлива без воздавання часу і сили, слів і помислів, а й навпаки, воздавання Богові часу і сили, слів і помислів, турбот і почуттів не може не бути молитвою. Бо молитва є спілкуванням, Бого-людським спілкуванням. Як не можемо з кимось спілкуватися, коли не бажаємо приділити час розмові, і як не можемо з кимось розмовляти, коли не прикладаємо певних зусиль, так і в молитві до Бога: не можемо молитися, коли не бажаємо воздати Господеві час і зусилля.

В широкому розумінні слова молитвою є все, що робимо з пам’яттю про Бога: чи це споживання їжі, чи сон, чи навчання, чи праця, чи відпочинок чи розвага. У вузькому розумінні слова молитвою називаємо предстояння перед Богом, спілкування з Ним через літургійний або приватний піснеспів чи слово, тишу чи роздуми над Писанням. Ми потребуємо всеціло жити молитвою і воздаванням себе Богові. Не можемо звести молитву лише до вузького значення цього слова, а й не можемо оправдувати своє не-предстояння перед Богом чи своє нещоденне предстояння перед Ним тим, що молитвою є все, що робимо. Бо той, хто пам’ятає про Бога у всьому, що робить, не може не хотіти стати перед Ним у час, коли не обтяжений житейськими клопотами. І навпаки: той, хто часто предстоїть перед Богом, часто про Нього пам’ятає також на місці навчання чи праці, відпочинку чи розваги. Молитва – воздавання всього себе і всього свого Богові.

Відомий у Юдеї Бог, в Ізраїлі велике ім’я його, – каже нам знову ж таки 76 (75) псалом (стих 2). Бог наш повинен бути відомим у народі, серед якого живемо. І ім’я Його повинне бути великим серед людей. Яким чином? Нашою молитвою і воздаванням. Якщо зуміємо гарно молитися у вузькому і широкому значеннях цього слова, то це не залишиться незауваженим людьми. Вони, дивуючись нашому життю, славитимуть велике ім’я нашого Бога і велику Його милість.

Марія Ярема

 

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia