Різдво Богородиці

rizdvo  dohorodytsi 4

Неділя 15-та по ЗСД

Nedila 15  po ZSD

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 102 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Uspennia Bohorodytsi 6В молитвах невсипущу Богородицю і в заступництвах незамінне уповання гріб і умертвіння не втримали. Бо як Матір Життя до життя переставив Той, Хто вселився в утробу приснодівственну. Такими словами кондака величаємо Пресвяту Богородицю у славному святі Успення та в усі дні посвяття цього празника.

Богоматір названа в молитвах невсипущою, тобто Тією, яка ніколи не стомлюється молитися, живе молитвою так, що не потребує сну-відпочинку від неї. І в заступництві за людей Вона правдиво названа незамінним упованням. Адже покладаємо наше уповання, сподівання на заступництво Тієї, Яка має до Бога незвичайну сміливість, як часто про це говорять наші літургійні тексти.

Чому потребуємо Заступницю, а не можемо звертатися до Бога безпосередньо? Можемо. Але часто не сміємо. Бо обтяжені багатьма гріхами і немочами, і недбайливістю. І як у житті, коли клопочемося про якусь справу перед тим, до кого не проявили у минулому належної поведінки, стараємося заручитись підтримкою когось, кого ця особа любить чи поважає, так і тут, якщо відчуваємо свою глибоку гріховність перед Богом, стараємось заручитись підтримкою Тієї, Яка без гріха, хоча є з нашого, людського роду. Вона не лише непорочна, Вона має материнську сміливість до Бога. Так як слово люблячої матері до дитини, коли просить за когось, є вагомим у прийнятті рішення дитиною, так і тут: слово Матері-Діви, коли просить Бога-Сина за нас, не залишається безодвітним. Бо чи хоче Христос відмовляти у проханнях Тій, Яка не відмовила Йому у даруванні людської природи? Однак Богоматір ніколи не просить Сина творити чогось, що суперечить любові, тож у нашім до Неї зверненні ми повинні наче «дозволяти» Богородиці заносити до Сина лише ті наші прохання, які відповідні і спасенні. Іншого, ніж те, що нам на користь, не проситиме Богоматір у Сина.

Гріб і умертвіння не могли втримати оцю невсипущу Молільницю і незамінне Уповання. Перейшовши до небесного світу, Вона невпинно молиться і заступається за нас, так як робила це у земному житті. Як може смерть втримати Її, якщо у Ній вирує життя – живе і постійне спілкування з Богом-Життям? Вона ж і Матір Життя, тобто Христа. Тому Він, Який свого часу вселився в Її приснодівственну (завжди дівственну: до, під час і після родів) утробу, переставляє Її від земного життя до небесного, не даючи побачити тління (не залишаючи тіла земному тлінню, але беручи його до Неба разом з духом та душею).

Молитва і заступництво перед Богом за інших не дають також і жодній людині по смерті зупинитися у гробі та умертвінні. Звісно, що, померши, зазнаємо тління і не є небовзяті з тілом як Богоматір, але насправді залишаємося не втриманими ні гробом, ні умертвінням, коли духом перебуваємо з Богом.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia