День Незалежності

Den Nezalezhnosti

Преображення ГНІХ

Preobrazhennia 3

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 89 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

112492.p13 серпня у нашій Церкві є днем передсвяття Походу із чесним древом чесного і животворящого Хреста, тоді як саме свято випадає 14 серпня разом із пам’яттю свв. сімох мучеників Макавеїв і матері їх Соломії, і старця Єлеазара. У передсвяття і в сам день свята та в усі інші дні, коли поклоняємося чесному Хресту, співаємо тропар: Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемоги благовірному народові на супротивників даруй і Хрестом Твоїм охорони люд Твій.

Тропар виявляє східнохристиянське розуміння Хреста Господнього як зброї проти ворогів і знаку перемоги над ними. Таке розуміння своїм корінням сягає 312 року, коли імператор Константин переміг вороже військо після того, як за небесним натхненням дав наказ зобразити знамення Хреста на щитах своїх воїнів.

Славна перемога імператора принесла християнам свободу від тривалих переслідувань у Римській державі. Після цієї події впродовж історії знамено Хреста неодноразово процесійно виносили з собою на поле битви, уповаючи на Божу допомогу в боротьбі з невірними.

Однак слід розуміти, що Хрест Христовий є найперше зброєю проти ворогів невидимих. Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах (Еф. 6, 12), – каже апостол Павло. Тому, коли благаємо у піснеспіві, щоб Господь спас нас, своїх людей, маємо найперше мати на думці спасіння від спокус диявольських, а вже тоді від людських підступів. Просимо нашого Бога також, щоби благословив нас, адже ми є Його насліддям, тобто Його дітьми, в яких Він перебуває і які перебувають в Ньому.

Перемога над супротивниками видимими і невидимими посередництвом Хреста Господнього можлива лише тоді, коли ми зможемо Хрест взяти на себе, зодягнутися у нього, а не тоді, коли використовуватимемо спасенне знамення лише як зовнішнє процесійне чи непроцесійне почитання, яке є радше закликом, аніж реальністю нашого життя. Ось чому ви мусите надягнути повну зброю Божу, щоб за лихої години ви могли дати опір і, перемагаючи все, міцно встоятися (Еф. 6, 13), – навчає апостол.

Господь, що плоттю розп’явся за нас, даруючи вічне спасіння, хоче охоронити нас своїм Хрестом і в земному житті. Цього ми і благаємо у співі тропаря. Проте, щоб така охорона Хрестом діяла в нас і на нас, потрібно, щоб Хрест Христовий, а в ньому особистий хрест кожного з нас, не був нам чужим. Бо якщо ми боремося з особистим життєвим хрестом, а потім благаємо, щоби Господь охоронив нас своїм, то чи не дволикі ми?

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia