Неділя 20-та по ЗСД

Nedila 20 po ZSD 2

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Свята Літургія в Остії

Ostia 1

Гості он-лайн

На сайті 239 гостей та відсутні користувачі

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

icon Sv VolodymyrОбновлення єдиного Божого люду

Де двоє або троє зберуться в ім’я моє – там я посеред них.

[…]

У сьогоднішньому Євангелії (Мт 18, 18-22; 19, 1-2; 13-15), Божому слові, ми чуємо навчання Ісуса Христа про якусь нову глибоку єдність між людьми. Господь каже: «Де двоє або троє зберуться в ім’я моє – там я є посеред них... Де двоє або троє згодяться разом що-небудь просити в Отця мого Небесного, буде їм».

Що означає бути зібраними в ім’я Ісуса Христа? Це не лише єднання в добрих намірах, не лише плід спільних задумів, ідей і переконань, навіть не єднання спільною метою. Бути зібраними в ім’я Ісуса Христа – означає перебувати в Ньому, в Його імені. Христос закликає, запрошує нас увійти в Нього самого.

Ми входимо в ім’я нашого Спасителя у святому таїнстві Хрещення. Відтоді ми перебуваємо в Ньому, а Він перебуває в нас. Можна сказати, що бути поєднаними в ім’я Боже, в ім’я нашого Спасителя, означає перебувати в Ньому як у єдиній чаші, єдиному тілі, перебувати в Ньому так, як Він перебуває у своєму Отцеві в Дусі Святому. Тому, коли хтось молиться до Отця Небесного, перебуваючи в Його Сині, Отець вислуховує таку молитву, бо це молитва сина чи доньки. Хто зібраний зі своїм братом в ім’я Ісуса Христа, у тому сам Син Божий перебуває і в Ньому молиться. Таку молитву Отець приймає як молитву Єдинородного Сина, синів і дочок, які у Святому Дусі кличуть до Небесного Отця: «Авва, Отче». Ось що означає бути зібраними в ім’я нашого Спасителя і однозгідно молитися у Святому Дусі до Небесного Отця.

Як глибоко це Боже Слово про єднання звучить у наших серцях сьогодні, коли ми святкуємо […] переставлення святого і рівноапостольного князя Володимира. Його пошук єдиного Бога, його дорогу до хрещення неможливо вповні збагнути без його особистого пошуку до єднання своїх людей. Він, як великий київський князь, від початку свого служіння шукав способу, як поєднати свій люд, яким чином зробити так, аби розрізнені слов’янські племена стали одним народом. Спочатку князь завоював усіх силою меча, але побачив, що зовнішнє насильне єднання не творить єдиного народу. Тоді почав шукати єднання на релігійному ґрунті. Звіз до Києва ідолів кожного племені. Однак переконався, що ідолопоклонство не єднає людей, бо кожен має свого божка, яким не поділиться з ближнім. І тоді він звернув очі до істинного єдиного Бога. Володимир зрозумів, що вчинити з його людей один народ можна, лише єднаючи цих людей в ім’я Боже. Тому він сам перший увійшов у Боже життя силою святого Хрещення. Князь почав творити це єднання в ім’я Ісуса Христа, і таким чином дав фундамент, основу, щоб створити єдиний Божий народ на Київських горах. Він подав такий тип єдності, який не є плодом геополітичної людської думки. Це єднання в Дусі Божому, в Дусі правди та істини, та в Ісусі Христі.

[…]

Сьогодні […] ми ще раз просимо і питаємо князя Володимира: «Навчи нас так молитися, щоб нашу молитву почув наш Небесний Отець. Ми так багато маємо болю в наших серцях, ми так багато маємо, про що просити в нашого істинного Бога, вірити в Якого ти нас навчив. Що нам потрібно, щоб наша всенародна молитва про мир в Україні була вислухана нашим Небесним Отцем?».

Думаю, що нині рівноапостольний князь Володимир знову кличе нас до цієї єдності у Святому Дусі, про яку ми чуємо в Божому слові. Єднаймося в ім’я Боже. Відновімо в собі своє християнське покликання.

Наприкінці […] Літургії, як уже традиційно склалося в нашій Церкві, ми будемо відновлювати свої хресні обіти, наче відповідаючи на поклик князя Володимира і нашої Церкви, щоб бути здатними єднатися в один Божий народ та наново складати присягу, яку давали особисто чи через хресних батьків під час свого Хрещення. Ми хочемо відректися від усякого зла, віл усякої науки злого духа і привселюдно визнати віру в єдиного Бога, знову поєднатися з нашим Спасителем, обновитися як єдиний Божий люд у краю на Київських горах. Тому ми певні, що та молитва, яку ми сьогодні заносимо до Небесного Отця, буде вислухана, що наш Господь Бог прийме всі наші молитви і благання. Просімо, щоб наш рівноапостольний князь Володимир, Хреститель України, молився разом із нами. Ми нині поєднані в ім’я Боже не лише із земною Церквою, а й з усіма українськими святими в небі. Просімо їх: «Наші святителі і просвітителі, моліться за свій народ. Князю Володимире, молися за свою Україну, молися за єдиний народ Божий у краю на Київських горах».

З проповіді Блаженнішого Святослава під час Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у м. Києві (28.07.2015). Відео запис.

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia