День Незалежності

Den Nezalezhnosti

Преображення ГНІХ

Preobrazhennia 3

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 103 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Antoniy PecherskyyУ день пам’яті преподобного отця нашого Антонія Печерського у Богослуженнях співаємо: Від світської метушні вийшов ти і відреченням світу пішов ти по-євангельськи за Христом, і, рівноангельське життя провівши, в тиху пристань Афонської гори дійшов ти, звідки благословенням отців в гору Києва прийшов і там трудолюбно життя закінчив. Батьківщину твою просвітив ти і, безлічі монахів шлях до Небесного Царства показавши, до Христа їх привів ти. Його моли, Антонію преподобний, щоб спас душі наші. Тропар у властивому йому стислому викладі передає найголовніші відомості про життя преподобного. Цих відомостей цілком достатньо, щоби усвідомити подвиг життя цього великого мужа: він відрікся світу з його суєтою, щоби жити монашим життям в цілковитій убогості, молитві і спогляданні Христа; шукаючи наставників у монашому подвизі, преподобний подався з наших земель аж до Афону, а перебравши духовний досвід від афонських отців, вернувся у свою землю, щоб показати шлях до Царства множеству інших, як і він, шукачів християнського подвижництва.

Життя преподобного Антонія назване рівноангельським, бо не клопотався він, щоб догодити своєму тілу, ані щоб набути якісь земні блага, але пожив на землі, відрікшись від усього, що не лучить з Христом. Однак якщо ангели по природі не можуть клопотатися тілесним і земним, не маючи плоті і не існуючи в часі, то преподобний не так: у людській існуючи природі, тобто у тілі, і живучи у часі та земному просторі, явився подібним до ангелів, неземних і позачасових. Таке життя не могло не дивувати.

Великість Антонія також і в тому, що живучи немов ангел небесний, ведучи тихе життя на Афонській горі, пам’ятав і про земну Батьківщину – Київську державу – і вирушив туди, щоб саме у рідних землях трудолюбно жити подвижницьким життям та сприяти його розвитку. Життя преподобного, яке не могло не дивувати, не могло також і не бути сильним потягом до наслідування. Тому і каже тропар про просвічення Руської землі та про безліч монахів, яким преподобний Антоній вказав шлях до Царства.

Сьогодні просимо преподобного Антонія, щоби молив Бога, у Царстві Якого вічно живе, за свою земну Батьківщину, щоб її народ добре звершував християнський подвиг, кожен у своєму стані та способі.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia