Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Різдвяний піст

Rizdvo Xrystove 13

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 184 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Petro i PavloАпостолів первопрестольні і вселенної вчителі, Владику всіх моліть, щоб мир вселенній дарував і душам нашим велику милість, – просимо свв. Петра і Павла у день їхньої пам’яті. Тропар небагатослівно, але промовисто оспівує двох апостолів, називаючи їх первопрестольними у відношенні до інших апостолів та вчителями усієї вселенної.

Первопрестольні, тобто ті, які зайняли перші престоли у Церкві, вони звуться тому, що найбільше за усіх понесли труди і страждання, проповідуючи віру в Христа Ісуса. Їхня первопрестольність або, іншими словами, їхня влада, пов’язана, отже, безпосередньо з їхнім смиренним і невтомним служінням, а не з якимись привілеями чи керівництвом. Чи почували вони себе первопрестольними, коли їх привселюдно принижували, бичували, каменували, гнали з місця на місце, ув’язнювали?

Можна було б відповісти, що так, бо усі ці гоніння на них були з боку невірних, а вони, знаючи, що є первопрестольниками Церкви, не зважали на світські престоли і славу. Але водночас постає питання, чи почувалися вони первопрестольниками Церкви, коли свої, віруючі у Христа, не приймали їх апостольського авторитету? Про це неодноразово пише св. Павло, маючи необхідність відстоювати своє апостольство перед тими християнами, які вважали його не те, що не первоверховним, а взагалі не апостолом.

По праву звемо свв. Петра і Павла вчителями вселенної, не тому, що вони справді змогли усюди побувати і всім звістити Христа, адже ще й по нині звіщається Христос по містах і селах світу, де про Нього не чули, але тому, що глаголи їх дійшли до кінців вселенної (пор. Пс 19 (18), 5). А дійшли їх глаголи до кінців вселенної через тих, які чули їхню проповідь і повірили їй, і понесли її до кінців світу.

Просимо у цей святковий день, щоби первоверховні апостоли молили Того, Кого проповідували вселенній і за Кого поклали життя, аби дарував оцій вселенній мир. Той мир, який живив їх самих, Петра і Павла, у переслідуваннях і приниженнях, у сповідництві і вмиранні. А з миром для вселенної просимо молитвами апостолів великої милості для кожного з нас. Тої милості, яка щедро наповнювала їх самих, первопрестольних апостолів і вселенної вчителів.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia