Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Різдвяний піст

Rizdvo Xrystove 13

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 186 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Sviatyx ukrainskoho narodu 1Христославні князі і святителі, преподобні і мученики, і незламні ісповідники всіх часів християнської України, моліть Христа Бога, щоб Він споглянув ласкавим оком на наш народ, і дав йому ласку витривати у вірі, і щоб спаслися душі богомольних вірних, що вшановують священну вашу пам’ять, – співаємо у неділю Всіх Святих Українського народу. У цьому тропарі спогадуємо людей надто різних станів і надто різних історичних епох, але усіх їх об’єднують дві спільні риси – святість життя і приналежність до русько-української землі. 

Найперше згадані святі князі, зокрема маються на увазі ті особи княжого роду, які утвердили на наших землях християнство через хрещення народу та через добрий приклад життя у Христовій вірі.

Далі тропар спогадує святителів, тобто єпископів і священослужителів, які славно трудилися від древніх часів і по нині, щоби люди русько-української землі твердо стояли на камені віри. Не менш потрудилися для утвердження віри на наших землях і преподобні – ті, які просіяли у молитві і пості в печерах, скитах та келіях монастирів, стаючи справді подобними (подібними) до Христа і своєю Христоподібністю привертаючи до віри багатьох. Кров же мучеників стала джерелом віри для інших, адже у всі часи була якнайпереконливішим свідченням правдивості віри. Серед мучеників нашої землі і князі, і священослужителі, і монахи, і миряни, що жили і постраждали від початків християнства у древній Русі і аж до наших днів. А з ними спогадуємо множество ісповідників – тих, які непохитно ісповідували віру в Христа попри люті погрози і страждання, хоч і не довелось їм віддати життя за віру.

Усі вони названі в тропарі Христославними, тобто славними Христом. Це ж бо справді Богом-Христом вони прославилися. Не княжою владою, не мудрістю проповіді, не самітним життям, не земними стражданнями, але Христом. Бо ані князівство, ні мудрість проповідництва, ні самітництво, ні страждання не є чимось, якщо не у Христі. Якщо ж у Христі і на Його славу, то усе те стає Христославним.

У всі часи християнська Україна втішалася життям Святих. У всі часи були це люди різних статків і станів, занять і вподобань, різного способу життя і практикування віри. У всі часи існували спокуси відступництва і байдужості, у всі часи віра вимагала подвигу. Так і нині. Тому усильно просимо Святих, які з одного з нами народу, щоби вони особливо ревно благали Бога, що Його споглядають у славі, про те, щоб і нам витривало свідчити свою віру, утверджувати її у цій землі, невідступно у ній стояти. Щоб і нам разом з ними бути Христославними.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia