Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Різдвяний піст

Rizdvo Xrystove 13

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 78 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Sviate Pysmo 1Неділя 27-ма по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Ефесян 6, 10-17

10. Нарешті кріпіться в Господі та в могутності його сили. 11. Одягніться в повну зброю Божу, щоб ви могли дати відсіч хитрощам диявольським. 12. Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах. 13. Ось чому ви мусите надягнути повну зброю Божу, щоб за лихої години ви могли дати опір і, перемагаючи все, міцно встоятися. 14. Стійте, отже, підперезавши правдою бедра ваші, вдягнувшись у броню справедливости 15. і взувши ноги в готовість, щоб проповідувати Євангелію миру. 16. А над усе візьміть щит віри, яким здолаєте згасити всі розпечені стріли лукавого. 17. Візьміть також шолом спасіння і меч духовний, тобто слово Боже.

У двадцять сьому неділю по Зісланні Святого Духа в першому читанні Святої Літургії йде мова про духовну боротьбу та засоби її ведення. Боротьба, про яку пише Св. Апостол Павло, не є боротьбою християн проти інших людей («проти тіла і крови»), але проти нечистих духів («проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах»). Така боротьба набагато важча і виснажливіша. Легше боротися з тим, кого бачиш, чуєш, дотикаєшся, аніж з тим, хто невидимий, безтілесний, нематеріальний. Здавалося би, така боротьба нерівна і виграти людині у ній неможливо. Але насправді все нам можливо у Тому, Хто нас укріплює (пор. Флп 4, 13). Тобто все можливо у Бозі. Без Нього натомість нічого чинити не можемо (пор. Йо 15, 5). Бог дарує нам зброю, якою можемо здолати нечистих духів. І такою зброєю є правда, справедливість, готовість проповідувати Євангеліє, віра, спасіння, слово Боже. Апостол прегарно описує, як слід «одягатися» у такі «обладунки»: найперше потрібно підперезатися правдою (підперізування в єврейському народі означало готовність до певного діла), тобто приготувати себе жити у правді серед світу неправди; потім потрібно одягнути броню справедливості, тобто навчитися у всьому поступати справедливо і така справедливість стане захистом проти несправедливості світу; після цього необхідно взутися у готовість проповіді, тобто не жаліти себе задля свідчення Христа у світі, який Його не приймає; а далі і передовсім слід взяти віру як щит проти підступів лукавого, тобто вірою протиставлятися його нашептам до грошолюбства, марнославства, розпачу, нудьги, пожадливості; опісля потрібно голову укрити шоломом спасіння, тобто чинити лише те, що веде до спасіння, мислити про те, що спасенне, шукати спасіння; і наостанок слід взяти в руки меч – слово Боже, тобто саме ним, а не власним мудруванням, розсікати усі сумніви і вагання, усі гріховні звички і потяги.

Лише у Господі слід кріпитися і в могутності Його сили, а не у власній силі чи в силі інших людей, навчає Апостол Павло. Лише у Бозі можлива перемога. Бог могутній і всемогутній. Він дає силу і потугу тим, які надіються на Нього. Він оперізує їх міццю і дарує славну перемогу у невидимій боротьбі проти невидимих нечистих сил. Та так як людині важко боротись з невидимим ворогом, так їй і важко повірити у всемогутність Бога, Якого не бачить очима, не чує вухами, не доторкається рукою. Людина більш схильна вірити власним силам, іншим людям, а навіть випадковостям, аніж Богові. Розпач і нудьгу, сум і пожадливість, суєту і порожнечу така людина трактує не як невидимого ворога, а як закономірності людського життя. І бореться з ними не духовною зброєю, а за допомогою гучних компаній, алкоголю, наркотиків, розваг. Не дивно, що боротьба безуспішна. Іншим прикладом безуспішної боротьби є боротьба однієї людини з іншою, замість того, щоби боротися проти начал темряви. «Не проти тіла і крови», – навчає Апостол. Ми ж часто боремося проти людей, замість того, щоби боротися з нечистими духами, які їх спокушають. Ще тому наша боротьба є безуспішна, що ми не тими засобами воюємо: зло долаємо злом, несправедливість –несправедливістю, неправду – неправдою. Така боротьба є боротьбою проти Бога, а не проти нечистих духів.

Якщо боремося, покладаючись на власні сили, якщо боремось проти людей, а не проти нечистих духів, якщо боремося зброєю насильства і лукавства, то ми боремося проти Бога. Проти самого Бога.

Проти кого наша боротьба?

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia