Неділя 27-ма по ЗСД

Nedila 27 po ZSD

Різдвяний піст

Rizdvo Xrystove 13

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 84 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Vvedennia v xram 5У земній святині Старого Завіту був намет, званий «Святе Святих», із золотим жертовником для палення пахучого кадила та кивотом завіту, цілковито покритий золотом; в ньому був золотий посуд з манною, розцвіле жезло Арона й таблиці завіту (Єв 9,3-4). Цей намет звався «Святим Святих», бо у ньому зберігалися найбільші свідоцтва Боговибраності єврейського народу: кивот, а в ньому манна, жезло Арона, таблиці із заповідями. Манна – небесна пожива, Аронів жезл – знак помазання на священство (палиця Арона чудесно розквітла на знак того, що саме його і його потомство Бог вибрав собі у священство, а не інші роди), таблиці – знак союзу.

Такі свідоцтва були настільки важливими, що кивот, який їх вміщав, був увесь покритий золотом, а місце, де він зберігався, було недоступне нікому з людей, окрім первосвященика, якому лише раз в рік можна було увійти. І то не просто увійти, а окроплюючи місце кров’ю тварини, принесеної у жертву, таким чином чинячи покуту за свої і інших людей провини.

У Новому Завіті маємо Богородицю – «Святу Святих», Яка є не просто кивотом, покритим золотом, але живим і словесним кивотом. Вона не просто містить у собі свідоцтва Божої присутності, а поміщає самого Бога, незмірного і невмістимого. У Ній Бог-Слово оселилося, Хліб, причасники Якого не помруть як ті, що споживали манну. У Ній Бог живий уміститися зволив, Який не цвітом жезла, а дівственним народженням показав своє вподобання, помазавши обрану на Богоматеринство. У Ній не просто таблиці завіту, а сам Законодавець і Господь. Вона незрівнянно більша, ніж Святе Святих Храму, у який була приведена від дитинства. Марія сама є «Святою Святих». І лише єдиний Бог міг увійти у це Святилище, не потребуючи тваринної крові, але у своїй крові і плоті, приносячи себе в жертву. І не за свої провини, а за людські невідання і гріхи.

Нехай Пресвята Богородиця, незрівнянно вища за земний Храм, до якого була уведена, буде для нас провідницею у побудові власного внутрішнього храму, у святилищі якого перебуватиме лише Бог.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia