Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

125-ття Йосифа Сліпого

logo125

Гості он-лайн

На сайті 144 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Sviate Pysmo 1Неділя 23-тя по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Ефесян 2,4-10

4. Та Бог, багатий милосердям, з-за великої своєї любови, якою полюбив нас, 5. мертвих нашими гріхами, оживив нас разом із Христом – благодаттю ви спасені! – 6. І разом з ним воскресив нас, і разом посадовив на небі у Христі Ісусі; 7. щоб у наступних віках він міг показати надзвичайне багатство своєї благодаті у своїй доброті до нас у Христі Ісусі. 8. Бо ви спасені благодаттю через віру. І це не від нас: воно дар Божий. 9. Воно не від діл, щоб ніхто не міг хвалитися. 10. Бо ми його створіння, створені у Христі Ісусі для добрих діл, які Бог уже наперед був приготував, щоб ми їх чинили.

У читанні Апостола двадцять третьої неділі по Зісланні Святого Духа чуємо про велику любов Бога і Його благодать, якою спасає нас. Апостол Павло явно і багаторазово підкреслює цю правду: ми успадковуємо спасіння не через нашу особисту праведність, але благодаттю Божою через нашу віру. Бог дає нам благодать, на яку ніхто з нас не заслужив своєю праведністю. Бог є багатий милосердям, має велику любов до нас, каже Св. Павло. А ми є грішники, мертві нашими гріхами. Нашу мертвоту Господь долає своєю благодаттю – оживляє нас, воскрешає нас, возносить на небо у Христі. Христос воскрес і ті, які злучені з Ним в одне, є воскреслі у Ньому. Христос вознісся на небо і ті, які злучені з Ним, є вознесені на небо. Яким чином? Адже ж ми ще не вмерли, щоб уже воскреснути, і ще живемо на землі, а не в небі. Воно є так, але не в духовному розумінні, а в тілесному. Бо в духовному розумінні ми вже померли і воскресли з Христом у Святому Хрещенні (померли для гріха і воскресли до життя), і вже вознесені з Ним на небо у Святій Євхаристії. А у наступних віках (у щасливій вічності) це духовне наше розуміння стане набагато глибшим через надзвичайне багатство благодаті Божої у доброті до нас у Христі Ісусі.

Ми спасенні отже не своєю праведністю, тобто не своїми добрими ділами чи добрим життям, але Божою до нас добротою. Ця доброта Бога не є нашою заслугою, ми ніяким чином не заслужили такої доброти, вона є даром Божим. Якщо хтось отримує платню за свою працю, то це не дар, а віддання належного. Про дар можемо говорити лише тоді, коли той, хто дарує, не є зобов’язаний це робити. Якщо ж той, хто дає певне благо іншому, робить це тому, що той інший на це заслужив, то це не дарунок, а справедлива плата за заслужене, тобто той, хто дає те чи інше благо, є просто зобов’язаним його дати, тому що іншому воно належить по заслузі. Що ж до нашого спасіння, то ніхто із нас не заслужив його, бо ніхто із нас не може похвалитися, що зробив Богові щось такого, за що Він є зобов’язаний дати спасіння. Навпаки, ми робимо багато такого, за що Бог «зобов’язаний» не дати нам спасіння. Зробили ми добрі діла? Чудово, але це сам Бог сотворив нас такими, що ми покликані робити добрі діла. Бог уже наперед був приготував, щоб ми вчинили те чи інше добре діло. Так як не є нашою заслугою те, що у нас б’ється серце чи те, що ми вдихаємо повітря, адже це належить до нашої природи, поза якою існувати не можемо, так і не є нашою заслугою, коли робимо добро, бо це належить до нашої природи, оскільки не можемо існувати поза розумом і свободою. Звісно, ми можемо розумом і свободою зло чинити замість добра, але в духовному розумінні це те саме, що в тілесному дихати водою, а не повітрям. Дехто заперечить і скаже, але ж неможливо жити людині і дихати водою замість повітря. Так. Саме так є також і в духовному розумінні: неможливо жити людині і творити зло. Вона тоді стає мертва гріхами, як стає мертвою людина, що не дихає киснем. Тому добрі діла не є нашою заслугою. Ними ми не заслуговуємо собі на Царство Небесне. Що ж тоді? Можна чинити зло? Ніколи! Якщо не є заслугою людини те, що вона дихає повітрям, то що дихати водою? Якщо не є заслугою людини те, що вона чинить добро, то що чинити зло? Звісно, що ні. Потрібно і в тілесному, і в духовному розумінні жити відповідно до установленого Богом порядку. Якщо хочемо життя, а не смерті.

Яким чином тоді можемо потрапити у Царство? Як його заслужити, якщо не добрими ділами? Ніяк його не потрібно заслуговувати. Спасіння потрібно просто прийняти, бо воно нам уже є дане через надмір Божої любові, доброти і благодаті. Бог не був зобов’язаний нам його дати, але дав як дар, а не нам належне. Нам залишилося лише прийняти цей дар. Царство є для нас відкрите Христом. Потрібно лише увійти туди. Незаслужено увійти. Не по справедливості увійти. А по благодаті. Через віру. Щоб успадкувати спасіння, потрібно повірити. А віра неможлива без добрих діл. Саме віра є нашим способом прийняття дару Божого. Спасіння не є платою Бога за нашу віру. Бо якщо Бог «платив» би нам належне по справедливості, то ніхто з нас не успадкував би спасіння. Тому не намагаймося переконати себе, що ми своїм життям заслуговуємо на спасіння (на відміну від багатьох інших, які не ведуть таке чисте життя, як ми, тобто не заслуговують бути спасенними). Ні ми, ні інші не заслуговуємо спасіння. Бог просто нас любить і тому дає нам спасіння. Любов не заслуговують. Любов дарують. Ділом нашої віри (яка обов’язково лучиться з добрими ділами, бо інакше не є вірою) є прийняти любов, а не заслужити її. Без віри ми нездатні прийняти те, що уже нам подароване.

Чи велику заслугу має той, хто простягає руки, щоб узяти подарунок? Ні, жодної заслуги він не має, зате має правильне бажання отримати дар. Бо як не простягне рук, а заховає їх за спину, то подарунка таки не отримає. Віра є нашим «простяганням рук», щоб отримати дар спасіння. Добрі діла, які із віри, є нашим «простяганням рук», але ніколи не стануть нашою заслугою перед Богом. Зате як не віритимемо, як не робитимемо добрі діла, то таки не отримаємо того, що уже подароване. Нам непотрібно нічого заслуговувати перед Богом, але потрібно лише захотіти отримати незаслужене.

Марія Ярема

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia