Св. свщмч. Йосафат

Yosafat Kuntsevych 2 2

Голодомор 1932 - 1933

Holodomor 32 33

Неділя 25-та по ЗСД

Nedila 25 po ZSD 2

Гості он-лайн

На сайті 119 гостей та один учасник

  • o.Ivan

УГКЦ

ugcc

УГКЦ в Італії

UGCC Italia

Katolytskyy ohladach

Вхід

Svyate-Pismo-300x224Неділя 2-га по Зісланні Святого Духа. Послання Апостола Павла до Римлян 2, 10-16

10. слава ж і честь, і мир усякому, хто чинить добро: юдеєві перше, а потім грекові, 11. бо Бог не вважає на особу. 12. Бо ті, що згрішили поза законом, поза законом і згинуть; а ті, що згрішили під законом, будуть суджені законом. 13. Бо не слухачі закону справедливі перед Богом, а виконавці закону оправдаються. 14. Бо коли погани, що не мають закону, з природи виконують те, що законне, вони, не мавши закону, самі собі закон; 15. вони виявляють діло закону, написане в їхніх серцях, як свідчить їм їхнє сумління і думки, то засуджуючи їх, то оправдуючи, - 16. в день, коли Бог, згідно з моєю Євангелією, судитиме тайні вчинки людей через Ісуса Христа.

Хоча  дане послання апостола Павла і називається посланням до Римлян, насправді воно було адресоване юдеям, котрі жили в тогочасному Римі. Відповідно не є так просто зрозуміти теми, які висвітлює апостол народів.

Отже адресатами є юдеї, які вже ознайомилися з християнством, відкрили для себе у цьому новому віровченні реалізацію обітниць Старого Завіту про прихід Месії (Помазаника Божого), Який спас світ від гріхів, установивши на землі Царство Боже (яке ми по-особливому досвідчуємо в житті Церкви). Проте, оскільки в їх мисленні залишалось багато критеріїв із юдаїзму, вони не могли до кінця прийняти християнство. Саме тому апостол вирішує написати цей лист, котрий мав би допомогти юдеям, що вагаються, остаточно і з впевненою совістю прийняти християнство.

Сьогоднішній уривок розповідає про наступне: одним із головних елементів юдейської віри була вибраність єврейського народу, котра означала особливе відношення Бога до нього (що зокрема проявлялося у тому, що євреї мали Божий Закон, записаний у П’ятикнижжі – на сьогодні це є перші п’ять книг Старого Завіту). Павло же пише, що ця вибраність і сам Божий закон залишатимуться безсилими, якщо не приведуть віруючу людину до Бога та до виконання Його волі. Саму тому апостол пише: «слава ж і честь, і мир усякому, хто чинить добро: юдеєві перше, а потім грекові…». Взагалі слова «слава» і «честь» приписувалися передусім Богові, тому юдей, читаючи цей текст, міг відчувати спонтанний спротив проти того, щоби їх приписувати людині. Та сам текст, якщо уважно і неупереджено слідувати за його ходом, міг переконати читача у правдомовності цих слів. Найбільшою славою Бога є не величні храми та вміння організувати релігійне чи соціальне життя суспільства, але сама людина, котра відкрилася на діяння Божої благодаті та намагається жити в добрі та помножувати в світі Божу любов.

Що же стосується нас, то ми також є в небезпеці, оскільки можемо почати думати, що християнство діє автоматично, само з себе, як «магічний амулет», котрий забезпечує нам прихильність Бога. Бог об’являється нам, щоби покорити наші серця, щоби сокрушити їх та вчинити своєю «славою та честю».

 
 

Sviate Pysmo

Katehysm-ugcc

Приєднуйтесь до нас в

 

yt

kalendar

Radist Evangelia